Search
Close this search box.

Znani so prejemniki Železnikarjevih priznanj za leto 2020

Komisija za podelitev Železnikarjevih priznanj pri Občinskem svetu Mestne občine Slovenj Gradec je sprejela sklep o podelitvi Železnikarjevih plaket za leto 2020. Komisija se je tudi odločila, da Železnikarjeve nagrade za leto 2020 ne podeli. S sklepi pa je v sredo seznanila tudi občinske svetnike.

Vsako leto se lahko podeli največ eno nagrado in tri plakete s posameznega področja. Nagrad in plaket Mestne občine Slovenj Gradec v posameznem koledarskem letu ni potrebno podeliti, če tako iz utemeljenih razlogov odloči občinski svet oziroma komisija, kar se je zgodilo tudi letos.

Železnikarjevo nagrado v MO Slovenj Gradec podeljujejo za aktivno delovanje in izjemne uspehe ter dosežke večletnega dela, ki jih doseže posameznik, skupina ali organizacija s strokovnim in/ali organizacijskim delovanjem na področju športa, ki pomenijo pomemben prispevek k razvoju športa, ugleda in uveljavljanju občine. Prejmejo pa jo lahko športni delavci ali aktivni športniki za življenjsko delo ali dosežke, s katerimi so se izjemno uveljavili v državnem ali mednarodnem okolju.

Letos je komisija za podelitev Železnikarjevih priznanj za Železnikarjevo nagrado prejela dva predloga, vendar se je odločila, da v letu 2020 Železnikarjeve nagrade ne podeli, kar je sicer nekaj slabe volje povzročilo pri nekaterih svetnikih, ki so bili na seji Občinskega sveta drugačnega mnenja, vendar je sklep obveljal.

Na javni razpis za podelitev Železnikarjeve plakete je prispelo šest predlogov, komisija pa je sklenila, da bodo letošnji prejemniki mag. Mojca Verhovnik, ki so jo predlagali Četrtna skupnost Štibuh, politična stranka SD, Četrtna skupnost Polje, Atletski klub Slovenj Gradec in Četrtna skupnost Center. Prav tako prejme Železnikarjevo plaketo, na predlog Judo kluba Slovenj Gradec, Zala Pečoler. Plakete pa se bo razveselila tudi Ekipa RK Partizan Slovenj Gradec, ki je v letu 1963 osvojila prvi naslov republiških prvakov Slovenije. Predlog zanjo je oddal Rokometni klub Slovenj Gradec 2011.

Železnikarjevo plaketo MO Slovenj Gradec podeljuje posameznikom, skupini ali organizaciji, ki deluje na območju Mestne občine Slovenj Gradec, kot priznanje za dosežene športne rezultate, uspešno organizacijsko in/ali strokovno delo na področju športa.

Po besedah župana Tilna Kluglerja, so imeli namen priznanja podeliti 23. marca, “ampak je zaradi situacije, ki vlada svetu, prireditev odpovedana. Priznanja bodo prejeli, ko dobimo spet zeleno luč za zbiranje na večjih prireditvah,” je pojasnil župan.

Pri tem naj še omenimo, da je najvišje odličje na področju športa v MO Slovenj Gradec, Železnikarjevo nagrado, lani prejela gospa 85-letna Kazimira Lužnik iz Slovenj Gradca.

Dogodki