Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Na 3. OŠ Slovenj Gradec so sprejeli 3-krat srebrnega Alena Šošterja

Danes je na Tretji OŠ Slovenj Gradec potekal sprejem Alena Šošterja, ki se je od 14. do 21. marca letos v Abu Dhabiju in Dubaju udeležil Poletnih svetovnih iger specialne olimpijade.

VIDEO: Sprejem Alena Šošterja

[aiovg_video id=68431]

Poletne svetovne igre specialne olimpijade so največje športno tekmovanje oseb z motnjami v duševnem razvoju. »Spoznajte odločne«, je bil slogan tokratnih iger, ki so prvič gostovale na arabskih tleh. Gibanje specialne olimpijade se je razširilo v neslutene razsežnosti in danes vključuje že več kot 5 milijonov športnikov, za katere je višek tekmovanja vsaki dve leti (izven olimpijskih let) na svetovnih igrah.

Specialna olimpijada pa ni samo športno tekmovanje, pač pa skupaj z ostalimi elementi druženja, spoznavanja novih okolij in nudenja osnovnih zdravstvenih pregledov skrbi tudi za vsestransko socializacijo oseb z motnjami v širše družbeno okolje. Otvoritev iger, na katerih je sodelovalo 8.000 športnikov iz 172 držav, je bila 14. marca 2019.

V Združenih arabskih emiratih je Slovenijo zastopalo 28 tekmovalcev, šest v atletiki, trije v namiznem tenisu, po dva v kolesarstvu, judu in balinanju ter košarkarska ekipa. Spremljalo jih je 10 trenerjev, vodja delegacije pa je bil Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpijade Slovenije. Štirje slovenski udeleženci so se pomerili tudi v plavanju, med njimi tudi učenec 3. OŠ Slovenj Gradec, Alen Šošter, ki je tekmoval v več različnih plavalnih panogah (100m kravl, 100m delfin, 200m štafeta, …).

PREBERI ŠE: SLAVNOSTNI SPREJEM BRONASTIH OLIMPIJCEV V CUDV ČRNA NA KOROŠKEM, ki je potekal včeraj, v torek, 26. marca 2019.

Alen Šošter je dvajsetletni mladostnik, ki obiskuje Posebni program vzgoje in izobraževanja (5. stopnja) na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec. Je učenec z Downovim sindromom. Na vseh področjih je vsestransko aktiven, zelo priljubljen, rad pomaga tako učencem, kot učiteljem, zanesljiv, dobrovoljen, vsako stvar poskuša narediti po svojih najboljših močeh. Z močno voljo, disciplino in vloženim trudom je uresničil svoje sanje. Je vključen v Sožitje Slovenj Gradec in Velenje, preko katerega se je specialne olimpijade tudi udeležil. Alen je vsestranski športnik, ne samo plavalec. Izjemen je v košarki, poleg tega je zelo talentiran na glasbenem področju – igra na harmoniko (tudi šolo zastopa na različnih prireditvah), rad tudi prepeva v zborih. Alenova družina ga vsestransko podpira in mu stoji ob strani.

TRI SREBRNE MEDALJE

Alen je zelo marljiv plavalec. S trdim delom je dosegel rekordne čase za osebe z Dawnovim sidromom. V Sloveniji ima kar 10 državnih rekordov.

Iz letošnjih poletnih specialnih iger olimpijade se je vrnil kar s tremi srebrnimi medaljami in sicer na 100m prosto, 200m prosto in štafeti na 4x50m mešano.

Njegova trenerka, Katarina Praznik je povedala, da rad trenira in, da ga je ta marljivost in delavnost na teh igrah kronala, čeprav je moral že pred tem biti zelo zbran, saj je moral 3x biti zelo hiter in uspešen, da se je lahko teh iger sploh udeležil.

Dogodki