Search
Close this search box.

FOTO: Slavnostni sprejem bronastih olimpijcev v CUDV Črna na Koroškem

Slovenski športniki so na Svetovnih poletnih igrah specialne olimpijade, ki so potekale od 14. do 21. 3. 2019 v Abu Dhabiju in Dubaju, osvojili 24 medalj.

Danes so v telovadnici Centra za usposabljanje delo in varstvo Črna na Koroškem pripravili slavnostni sprejem za udeležence Svetovnih poletnih iger specialne olimpijade, ki so potekale od 14. do 21. 3. 2019 v Abu Dhabiju in Dubaju. Iger so se udeležili tudi trije predstavniki CUDV Črna, košarkarja Manfred Kržišnik in Atif (Buco) Mulič ter njun trener Janže Blatnik, ki so s košarkarsko ekipo osvojili »zlati« bron.

Sprejem olimpijcev Specialci v CUDV Črna na Koroškem.

Objavil/a Koroške Novice dne Torek, 26. marec 2019

Naj spomnimo, da so slovenski športniki na tokratnih igrah skupno osvojili 24 odličij, od tega tri zlata, trinajst srebrnih in osem bronastih. Do brona pa so, kot smo že omenili, prišli tudi košarkarji, ki so na igrah odigrali štiri tekme, končno tretjo uvrstitev pa so si priigrali na dramatični tekmi proti Novi Zelandiji, kjer so premagali nasprotnike za štiri koše in si s tem zagotovili končno tretje mesto, kar je po besedah številnih navijačev, ki so prišli danes pozdravit ter čestitati bronastim olimpijcem, enako kot bi osvojili zlato. »Ponosni smo na vas, vi ste za nas zlati,« je bilo slišati med bučnim aplavzom, ki so ga prejeli trije »Črnjani« po vstopu v telovadnico CUDV Črna.

Prisotne je pozdravila in nagovorila direktorica centra mag. Dalja Pečovnik, ki je čestitala zaslužnim za osvojen bron. Poudarila je, da to niso bile prve igre kjer sta Manfred in Atif (Buco) osvojila kolajno, da njuna odličja, tako kot še mnoga druga, ki jih njihovi varovanci redno prinašajo nazaj z raznih tekmovanj, krasijo prostore centra in da so nanje izredno ponosni.

»Danes smo se zbrali z velikim žarom v očeh, da pozdravimo naše tri olimpijce, naša tekmovalca in našega spremljevalca oz. trenerja. Tukaj smo, da vam povemo, da smo na vaše tekmovanje, na vaše sodelovanje in na vaše uspehe izjemno ponosni. Zelo smo ponosni, da smo imeli tam naše predstavnike in da ste nas tako zgledno in vzorno zastopali,« je v zahvalo dejala Pečovnikova.

V imenu Občine Črna na Koroškem je športnikom čestital občinski svetnik mag. Jože Kropivnik, nagovorila jih je tudi predstavnica športnikov CUDV Črna Štefka Krajnc, program pa je povezovala Majda Kert, ki je nam postregla tudi s podatki z iger in nas seznanila s posebnostmi Abu Dhabija in Dubaja.

Vtise s tekmovanja sta najprej strnila oba košarkarja Manfred Kržišnik, ki se je na tokratni olimpijadi preizkusil v vlogi kapetana slovenske košarkarske ekipe in Atif (Buco) Mulič, nato pa še njun trener Janže Blatnik.

Manfred Kržišnik je povedal, da mu je na igrah veliko energije pobrala tudi bolezen. »Na zadnjih tekmah sem bil že bolj pri močeh in sem dal od sebe maksimalno«. Nekaj besed je namenil tudi kulinariki. Kot je povedal, je tamkajšnja hrana pikantna, drugačna, ampak raznolika, vendar njemu osebno ni bila preveč všeč. Med zanimivejšimi ogledi, ki so se jih udeležili, pa je izpostavil obisk džamije.

Bolj zgovoren je bil Atif (Buco), ki je imel na igrah prav tako nekaj zdravstvenih težav, ampak je v ključnih trenutkih zbral moči, in kot je dejal, kljub bolečini, ki je še danes prisotna, dal vse od sebe, da so z ekipo prišli do želene medalje. »Preden sem odšel na igre, sem vam vsem, tudi direktorici, obljubil, da se bomo domov vrnili z medaljo« in obljubo je držal.

Med pripovedovanjem je omenil tudi sodnike, ki so bili, po njegovem na igrah zelo strogi in so se striktno držali pravil. Nanizal je še nekaj statističnih podatkov in se zahvalil vsem za podporo, v upanju, da so zadovoljni z bronom. Kar so navijači ponovno potrdili z glasnim ploskanje in že večkrat izrečenimi besedami: »Za nas ste zlati«.

Janže Blatnik, ki že več let aktivno sodeluje pri Specialni olimpijadi Slovenije v vlogi trenerja, letos pa se je prvič kot trener košarkarjev udeležil svetovnih iger, je na sprejemu povedal, da je bila to zanj posebna izkušnja. “Mislim, da lahko v imenu celotne ekipe rečem, da smo veseli, da smo lahko bili del te zgodbe, ki se ji reče “svetovne igre. Toliko nezlagano nasmejanih obrazov in iskrenih prijateljstev na enem mestu še nisem doživel.« Pohvalil pa je tudi ekipo za odlične nastope ter se zahvalil navijačem za podporo.

Olimpijce so ob koncu prireditve presenetili tudi s torto, ki so jo razdelili med vse prisotne ter z njimi, kot se za takšno priložnost spodobi, tudi nazdravili.

Dogodki

Slovenski športniki so na Svetovnih poletnih igrah specialne olimpijade, ki so potekale od 14. do 21. 3. 2019 v Abu Dhabiju in Dubaju, osvojili 24 medalj.