Search
Close this search box.

V maju bo Slovenj Gradec gostil tudi Svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji z gorskimi kolesi

Slovenj Gradec in Komenda bosta v maju gostitelja Svetovnega veteranskega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi - »World Masters Mountain Bike Orienteering Championship 2023«. Slovenija bo prvič gostila tovrstno prvenstvo, ki se uvršča med tekmovanja najvišjega ranga v okviru Mednarodne orientacijske zveze (IOF-International Orienteering Federation).

Na veteranskem svetovnem prvenstvu lahko tekmujejo petintridesetletniki in starejši, v starostnih kategorijah na pet let, do zadnje kategorije, petinosemdesetletnikov, v katero se lahko prijavijo tudi starejši. Najstarejši tekmovalec k nam prihaja iz Italije in šteje častitljivih 90 let! 

Med 17. in 21. majem bodo v Slovenj Gradcu potekala tri tekmovanja, en dan pa se bodo tekmovalci preselili v Komendo. Slovenj Gradec je tradicionalno športno mesto, center slovenske orientacije z gorskimi kolesi, ki ga obkrožajo atraktivni gozdni tereni, sloves Komende pa je v svet popeljal kolesarski as Tadej Pogačar, le da v drugi kolesarski kategoriji.

Tekmovanje poteka pod okriljem in v skladu s pravili Mednarodne orientacijske zveze (IOF) in Orientacijske zveze Slovenije. Petdnevni dogodek organizira domači Orientacijski klub Slovenj Gradec z vodjem tekmovanja Gregorjem Rajem, s pomočjo Orientacijskega kluba Komenda, Mestne občine Slovenj Gradec, Občine Komenda, številnih prostovoljcev in s soglasjem lastnikov zemljišč, ki jih bodo prečkale tekmovalne proge.  

Prijavljenih je okrog 320 tekmovalcev iz 29 držav. Najštevilčnejše ekipe so češka, avstrijska in švedska; najbolj oddaljeni tekmovalci pa priletijo iz Japonske, Avstralije, Nove Zelandije in Združenih držav Amerike. 

Poleg rednega tekmovanja se bo na vzporednih tekmah v neveteranskih kategorijah pomerilo še 50 tekmovalcev. Udeleženci, kot izhaja iz pretekle prakse tovrstnih tekmovanj, pogosto združijo tekmovanje s počitnicami in destinacijskim turizmom (spoznavanje države gostiteljice ter zanimivosti v okolici tekmovalnega centra je pomemben del obiskovanja orientacijskih tekem). Izjemno pomembna bo tudi udeležba in vpletenost lokalne skupnosti ter promocijski potencial, ki ga takšna tekma prinaša – tako na Koroškem in Gorenjskem kot na nacionalni ravni.

Spored svetovnega veteranskega prvenstva v kolesarski orientaciji

  • Sreda, 17. maj 2023: Uradni trening in otvoritev, Slovenj Gradec
  • Četrtek, 18. maj 2023: Skupinski start, Slovenj Gradec / jug Dobrave
  • Petek, 19. maj 2023: Srednja razdalja, Komenda
  • Sobota, 20. maj 2023: Dolga razdalja, Slovenj Gradec / Raduše in Stari trg
  • Nedelja, 21. maj 2023: Šprint, Slovenj Gradec / mesto

Podrobnejše informacije (tudi spored) o dogodku lahko spremljate na Facebook profilu in TUKAJ.

Otvoritev prvenstva bo na Trgu svobode v Slovenj Gradcu. Po vsaki tekmi bo razglasitev zmagovalcev. Vsak dan se bodo na vseh tekmovalnih terenih v orientaciji z gorskimi kolesi na različno zahtevnih progah lahko preizkusili tudi spremljevalci tekmovalcev.


V soboto in nedeljo bo tako za spremljevalce veteranov, mlajše in tudi začetnike vzporedno s svetovnim veteranskim prvenstvom organizirano tudi državno tekmovanje v orientaciji z gorskimi kolesi – tradicionalni, že 18. Pokal Slovenj Gradca (SG MTBO), ki šteje tudi za slovensko MTBO ligo.

Vodja tekmovanja in predsednik Orientacijskega kluba, Gregor Raj

Vodja tekmovanja in predsednik Orientacijskega kluba Slovenj Gradec, Gregor Raj je povedal: “Ponosni smo, da nam je bila zaupana organizacija tega velikega mednarodnega tekmovanja. To je prvič, da naš klub v sodelovanju z Orientacijskim klubom Komenda organizira tekmovanje na tej ravni in sploh prvič, da v Sloveniji poteka svetovno prvenstvo v okviru Mednarodne orientacijske zveze. To je prav gotovo veliko priznanje in največji organizacijski dosežek v skoraj 35 letih, odkar je športna orientacija prisotna v našem mestu; prvo uradno orientacijsko tekmo smo v Slovenj Gradcu organizirali že leta 1989. Od leta 2004 smo postali pravi center orientacije z gorskimi kolesi, saj tradicionalne dvodnevne mednarodne tekme organiziramo neprekinjeno že 18 let.
Skorajda 400 tekmovalcev bo v petih dneh dalo našemu mestu posebno orientacijsko kolesarsko podobo in prepričan sem, da se bodo mnogi od njih k nam še vrnili. 

Posebej se moramo zahvaliti županu, podžupanoma, javnemu zavodu Spotur, občinski upravi, tabornikom in gasilcem za vso pomoč pri izvedbi tega prvenstva. Ker pa tekmovanja potekajo na obsežnem področju, se posebej zahvaljujemo vsem domačinom, ki nam dovolijo, da tekmovanje organiziramo tudi na njihovih zemljiščih.”

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler dodaja:

“Udeleženci svetovnega veteranskega prvenstva v MTB orientaciji!

Ponosni smo, da svetovno prvenstvo v MTBO, petdnevno prireditev s štirimi dirkami, prvič gostimo v Sloveniji. Gostitelja tekmovanja sta kraja Komenda in Slovenj Gradec, ki je že od leta 2005 pomembno prizorišče gorsko kolesarske orientacije v državi.

Naše starodavno mesto med Pohorjem in Uršljo goro je v slovenskem prostoru pregovorno znano po kulturi, a se ponaša tudi z bogato športno tradicijo. V zadnjih letih se vse bolj uveljavlja kot pohodniška in kolesarska destinacija. V naše mesto ste sicer prišli na dirko z gorskimi kolesi, ki bo med drugim potekala po atraktivnih terenih Dobravskega gozda, a naj vas ob tej priložnosti opozorimo tudi na druge zanimive kolesarske poti.

Skozi Slovenj Gradec vodi kolesarska pot Štrekna, speljana po opuščeni trasi nekdanje železniške proge, ki je nekoč povezovala mesti Velenje in Dravograd. Štrekna je ena od najbolje infrastrukturno urejenih kolesarskih prog v Sloveniji. Še bolj atraktivna bo od konca poletja, ko se bo nanjo priključila kolesarska povezava med Velenjem in Gornjim Doličem, speljana prav tako po opuščeni železniški trasi skozi sotesko Huda luknja. V Slovenj Gradcu vodi mimo naše nove pridobitve; Parka urbanih športov in bazenskega kompleksa Aqualatio, v sosednjem Dravogradu pa lahko iz Štrekne zapeljete na daljinsko mednarodno Dravsko kolesarsko pot.

Vsem tekmovalcem želim obilo športne sreče na tekmovanju in da bi se v našem mestu počutili tako prijetno, da bi se vanj vračali tudi ob drugih priložnostih.

Naj zmagajo najboljši!”

Orientacijski klub Slovenj Gradec (OK SG) se ponaša z bogato tradicijo, saj deluje že več kot trideset let. Prventstveno se ukvarja z orientacijo z gorskimi kolesi, kjer je tudi najuspešnejši slovenski klub v tej podvrsti orietacijskega športa: njegovi člani so večkratni državni prvaki in podprvaki, vidne rezultate pa dosegajo tudi na mednarodnih tekmovanjih. V zadnjih letih člani vse več tekmujejo tudi v orientacijskem teku, kjer tako najmlajši kot najstarejši dosegajo vidne uspehe na državnem nivoju. Predsednik kluba je Gregor Raj, ki velja za gonilno silo razvoja orientacije z gorskimi kolesi (MTBO) pri nas, je za svoje prizadevno delo prejel tudi občinsko priznanje, Železnikarjevo plaketo.

Dogodki

Slovenj Gradec in Komenda bosta v maju gostitelja Svetovnega veteranskega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi - »World Masters Mountain Bike Orienteering Championship 2023«. Slovenija bo prvič gostila tovrstno prvenstvo, ki se uvršča med tekmovanja najvišjega ranga v okviru Mednarodne orientacijske zveze (IOF-International Orienteering Federation).