Search
Close this search box.

Tina Šutej na atletskem mitingu v Franciji osvojila odlično 2. mesto

Tina Šutej je na atletskem dvoranskem mitingu zlate svetovne serije v Lievinu v Franciji zasedla drugo mesto s 4,78 metra, kar je štiri centimetre manj od njenega državnega rekorda z začetka tega meseca. Zmagala je Američanka Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja, ki je Tini Šutej tudi odvzela izid sezone na svetu, skočila je 4,83 m.

Neja Filipič je bila šesta v troskoku s 13,76 m, z izidom sezone na svetu, 14,81 m, je prepričljivo zmagala Kubanka Liadagmis Povea. Bila je peta na olimpijskih igrah v Tokiu in tudi na dvoranskem SP lani v Beogradu.

Maruša Mišmaš Zrimšek, tretja slovenska predstavnica, je v teku na 3000 m tekla osebni rekord 8:47,98 in izpolnila normo (8:48,00) za evropsko prvenstvo v dvorani, ki bo v začetku marca v Istanbulu. Zasedla je deveto mesto, zmagala je Etiopijka Diribe Weliteji (8:34,84), četrta na lanskem SP.

Etiopijec Lamecha Girma je tekel dvoranski svetovni rekord na 3000 m s sedmimi minutami, 23 sekundami in 81 stotinkami. Prejšnji svetovni rekord je bil star 25 let, Kenijec Daniel Komen ga je postavil v Budimpešti 6. februarja 1998 (7:24,90).

Tina Šutej je začela na 4,45 metra in bila uspešna drugič, kar je tedaj zadostovalo za osmo mesto. Potem, ko je članica celjskega Kladivarja v prvem skoku prešla letvico na 4,60 metra, je napredovala na drugo mesto. Pred njo je bila le Moon. Ta je v prvem poskusu prešla letvico še v tretjem nastopu, na višini 4,71 m, na kateri je Šutej letvico prvič podrla.

Ko je to višino drugič zmogla Kanadčanka Alysha Newman, je najboljša slovenska atletinja lanskega leta nazadovala na tretje mesto in bila tam tudi potem, ko je v tretjem in zadnjem poskusu skočila 4,71 m.

Na 4,78 m, kjer je bila Šutej uspešna drugič, je izpadla še Newman in začel se je ameriško – slovenski dvoboj za zmago. Letvica so nato postavili na 4,83 metra, kjer je Slovenka končala tekmo, Moon pa bila uspešna drugič.

Za Šutej so se zvrstile Grkinja Aikaterini Stefanidi (4,60 m), nekdanja olimpijska, svetovna in evropska prvakinja, Emily Grove iz ZDA (4,45 m), in Finka Wilma Murto (4,45 m), evropska prvakinja.

Šutej je 2. februarja v Ostravi na Češkem s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord v skoku s palico. To je bil do te tekme tudi najboljši dosežek sezone na svetu. Pred tem je Šutej s 4,80 m prejšnji državni rekord postavila 5. marca lani v francoskem Rouenu. V tej dvoranski sezoni je vedno preskočila vsaj 4,70 m.

Mišmaš Zrimšek je le za sekundo in pol zaostala za slovenskim rekordom (8:47,49), ki ga je Helena Javornik tekla 3. februarja 2002 v Stuttgartu.

“Zelo sem vesela, da mi je uspelo odteči normo za EP. Tekla sem v skupini tekačic, ki so imele malo počasnejši ritem od vodilnih. Francozinja Alice Finot je zelo dobro narekovala tempo za čas okrog 4:45. Dobro sem se počutila, le na koncu nisem imela prave moči za finiš. To je pričakovano, kar ta čas nismo v takem načinu treninga. Kaže pa, da sem na dobri poti in bom hitra v poletni sezoni,” je sporočila Mišmaš Zrimšek.

V troskoku so Neji Filipič v prvi seriji namerili 13,53 m, v drugi je ostala brez izida in zasedala šesto mesto med osmerico nastopajočih. Še eno mesto je izgubila ko je v tretji seriji vnovič ostala brez izida, 13,49 m v četrti seriji pa je bilo premalo za napredovanje na razpredelnici. Na šesto mesto je ponovno napredovala po 13,76 m v predzadnji seriji, tekmo je v šesti seriji zaključila s 13,57 m.

Tina Šutej je na atletskem dvoranskem mitingu zlate svetovne serije v Lievinu v Franciji zasedla drugo mesto s 4,78 metra, kar je štiri centimetre manj od njenega državnega rekorda z začetka tega meseca. Zmagala je Američanka Katie Moon, olimpijska in svetovna prvakinja, ki je Tini Šutej tudi odvzela izid sezone na svetu, skočila je 4,83 m.