Search
Close this search box.

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret v težavnosti do srebra

Janja Garnbret je osvojila srebrno kolajno v težavnostnem plezanju. Štiriindvajsetletna Korošica je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu novo odličje osvojila le 24 ur po tem, ko je z izjemno predstavo osvojila zlato v balvanskem plezanju. V finalu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je uspeh Garnbret dopolnila s četrtim mestom.

Garnbret je nastopila v svojem še devetem finalu na svetovnih prvenstvih. To je njena že četrta kolajna v težavnosti na svetovnih prvenstvih, druga srebrna, ob tem ima še dve zlati.

V soboto je z izjemno predstavo osvojila svojo še sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, kar je največ med vsemi športnimi plezalkami in plezalci na prvenstvih.

Garnbret je v kvalifikacijah težavnosti kot edina osvojila vrhova obeh smeri ter se zanesljivo zavihtela v polfinale. Ta je bil zgolj 14 ur po zahtevnem dnevu s preizkušnjami na balvanih. V polfinalu Garnbret ni osvojila vrha smeri, njen dosežek v smeri je zadostoval za drugo mesto, boljša je bila 19-letna Japonka Ai Mori.

Garnbret je v finalu plezala kot predzadnja ter nepričakovano ni bila tako zanesljiva, kot je bila vajena. Olimpijska šampionka v kombinaciji iz Tokia 2021 je morala na koncu celo loviti časovni limit, saj ji je že skoraj poteklo šest minut dovoljenega časa. A je bila še dovolj hitra, da je dobesedno v zadnjih sekundah vpela vrv v zadnjo zanko ter z roko osvojila vrh smeri. Na uri sta ji ostali zgolj dve sekundi.

A na startu je bila danes odlična japonska najstnica Mori, ki v finalu ni naredila napak in je smer preplezala hitreje kot Slovenka. Čeprav sta obe osvojili vrh smeri, je zmaga šla na Japonsko. Garnbret je osvojila srebro, bron je pripadel zlati s SP pred dvema letoma Chaehyun Seo iz Južne Koreje.

“Danes sem bila s finalnim nastopom zelo zadovoljna, nisem mogla narediti več kot sem, torej preplezati smer do vrha, kar je bilo danes dovolj za srebrno medaljo,” je po stresnem finalu dejala Garnbret.

“Danes je bil dan od Ai. Zelo sem vesela zanjo, že vso sezono je kazala zelo dobro formo in pripravljenost, tako da globok priklon njej. Jaz pa pač nisem mogla narediti več, kot sem. V polfinalu se mi je sicer malo ponesrečilo, ampak sem zadovoljna s to medaljo, ki je definitivno dobra popotnica za drugi del svetovnega prvenstva, torej za kvalifikacije na olimpijske igre,” je še dejala slovenska šampionka.

Vseh pet Slovenk se je skozi kvalifikacije prebilo v nedeljski polfinale težavnosti. Vita Lukan, ki se je pred odhodom na SP v Brianconu veselila krstne zmage v svetovnem pokalu, je v težavnosti ostala tik pod robom finala na desetem mestu. V finale je tokrat napredovalo devet tekmovalk.

Sara Čopar in Lucija Tarkuš sta svoj debi na članskih svetovnih prvenstvih končali na 18. oziroma 21. mestu. Moški polfinale je sicer minil brez slovenskega zastopstva.

Prvenstva še ni konec. Prihodnji teden bo sledil vrhunec z olimpijskimi kvalifikacijami, polfinalom in finalom v olimpijski kombinaciji balvanov in težavnosti. Garnbret se je z zmago na balvanih in srebrom v težavnosti zanesljivo uvrstila v boj za olimpijsko vozovnico za Pariz.

V uvodnem delu olimpijskih kvalifikacij, sredinem polfinalu balvanov in težavnosti najboljše dvajseterice, bodo nastopile tri Slovenke Garnbret kot vodilna po prvem delu prvenstva, Krampl kot osma in Lukan kot 17.

V finale bo napredovala osmerica, le nosilke kolajn pa bodo osvojile tudi olimpijsko normo.

Dogodki

Janja Garnbret je osvojila srebrno kolajno v težavnostnem plezanju. Štiriindvajsetletna Korošica je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu novo odličje osvojila le 24 ur po tem, ko je z izjemno predstavo osvojila zlato v balvanskem plezanju. V finalu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je uspeh Garnbret dopolnila s četrtim mestom.