Search
Close this search box.

Pia Babnik – najstnica s pol milijona evrov nagrad na sezono

Najboljša slovenska golfistka Pia Babnik je končala tretjo sezono med profesionalnimi igralkami. Z nagradami na turnirjih je 18-letna igralka to sezono zaslužila več kot 500.000 evrov. "Imam ogromno rezerv v igri. Zmage na turnirjih so posledica napredka v igri," je v pogovoru za STA povedala Babnikova.

Mlada Ljubljančanka je lani v Tokiu prvič v zgodovini v golfu zastopala Slovenijo na olimpijskih igrah, zgodovinske mejnike pa premika tako v slovenski zgodovini tega športa kot svetovnem merilu. Sodi namreč med peščico najstnic, ki ji strokovnjaki za golf napovedujejo blestečo kariero.

Pia Babnik je lani zasedla drugo mesto v skupni razvrstitvi evropske turneje, ki je drugo najmočnejše tekmovanje na svetu za turnejo LPGA, letos pa je bila na koncu 22., saj je zaradi možnosti igranja na največjih turnirjih, tako imenovanih majorjih, izpustila določene turnirje evropske turneje.

Pia Babnik je članica ekipe Taylor Made skupaj s Tigerjem Woodsom

Pia Babnik je v ZDA s turnirskimi nagradami zaslužila 370.000 evrov, v Evropi pa dobrih 150.000, kar jo uvršča med bolje plačane slovenske športnike z naslova nagrad. V treh sezonah si je izborila tudi status zvezdnice med opremljevalci, ki se v golfu borijo za največja imena. Taylor Made sponzorira zgolj dve igralki z evropske turneje, ena je Pia Babnik, v moški konkurenci pa med drugimi skrbi za Tigerja Woodsa, Roryja McIlroyja, Dustina Johnsona, Collina Morikawo, Scottieja Schefflerja in druge.

“Razvoj golfske opreme je v zadnjem desetletju izredno napredoval. Ključno je, da zna opremljevalec prisluhniti in izpolniti želje posameznika, saj se udarci med igralci zelo razlikujejo. V tem pogledu mi moj opremljevalec nudi vso najsodobnejšo opremo, vse inovacije, preden pridejo na tržišče. Letos spomladi so na primer oblikovali bližalko oz. putter samo za moje potrebe. Imam sebi prilagojeno železo za najdaljše udarce, v eni sezoni pa sem zamenjala štiri sete za kratko igro, ki se najhitreje obrabijo. To so ključne palice za dober rezultat, čeprav moja najljubša palica ostaja driver (les 1 oz. palica za najdaljše udarce, op. STA),” je v pogovoru za STA povedala Pia Babnik.

Ena od treh slovenskih profesionalnih igralk ob Ani Belac, ki nastopa na turnirjih LPGA in je 421. na svetovni lestvici, in Katji Pogačar (842.), se trenutno pripravlja v Španiji z evropsko ekipo za pokal Solheim. To je ženska različica ekipnega tekmovanja med ZDA in Evropo. Babnikova je trenutno 12. najboljša Evropejka, se pravi, da je na robu uvrstitve v ekipo za 2023, v kateri je 12 igralk (8 po uvrstitvi s svetovne lestvice in 4 po izboru kapetanke).

Največji napredek v vetru

Pia Babnik je bila letos že 41. igralka na svetu, sezono pa bo končala okoli 65. mesta. Na evropski turneji je zabeležila pet uvrstitev med prvih deset, skupno pa je bila enajstkrat v prvi dvajseterici. Na treh majorjih se je uvrstila v rez.

Prvič v karieri sem imela zaradi dobrih rezultatov iz pretekle sezone možnost nastopiti na vseh petih majorjih. Začelo se je sanjsko s tretjim mestom na prvenstvu Chevron, zadovoljna pa sem tudi z drugimi nastopi, čeprav sem dvakrat zgrešila rez. Igranje na turnirjih z najboljšimi golfistkami na svetu je izkušnja, ki mi bo prišla še zelo prav v naslednjih letih,” pravi Babnik.

“Letos sem napredovala v vseh delih igre, zavedam pa se, da imam še ogromno rezerv. Želim postati bolj konstantna, bolj natančna pri udarcih na zastavico, predvsem pa se zavedam, da ne smem delati velikih napak. Zmage na turnirjih so privlačne, a pridejo le ob napredku na vseh področjih. So posledice pravilnega in trdega dela,” poudarja mlada Slovenka.

“Igrišča in pogoji za igro se močno razlikujejo. Letos sem največji napredek naredila pri igri v vetru, nadgradila pa sem tudi druge dele igre, predvsem začetne udarce, ki so na daljših igriščih ključni za dober rezultat.

Pia Babnik ljubiteljica Exatlona in Luke Dončića

Pia Babnik bo tudi v prihodnji sezoni večino časa igrala na evropski turneji. Na sporedu je 30 turnirjev, nagradni sklad vseh skupaj pa se je s 34 milijonov evrov povečal na 37.

Letos je prvi del sezone nastopala s pomočnikom iz Walesa, ki je zadolžen za torbo in nasvete, v nadaljevanju pa so to vlogo opravljali njeni družinski člani. Mlajša brata Pie Babnik, Žiga in Jaka, sta prav tako odlična golfista, člana slovenske reprezentance, ki trkata na vrata profesionalnega golfa.

Imata vse pogoje, da prideta med najboljše, kot povsod pa je to odvisno od posameznika. Upam, da se čim prej zresnita. Za zdaj mi pomagata pri nošenju palic in dajanju nasvetov: Žiga bo z menoj na prvih treh turnirjih nove sezone v Keniji, Maroku in Savdski Arabiji,” pravi Pia Babnik.

Kandidatka za najboljšo mlado športnico Slovenije 2021 je tudi sicer športnica od glave do pete, saj sta bila njena starša, Aleš in Mateja, vrhunska igralca badmintona.

“Šport nam teče po žilah. Če ne gledam kakšnega filma, spremljam Exatlon ali pa druge slovenske športnike. Škoda, da Luka Dončić nima boljših soigralcev okoli sebe, me pa veseli, da je Vlatko Čančar dobil priložnost in jo dobro izkoristil. Uživam tudi v predstavah Tadeja Pogačarja, Anžeta Kopitarja in vseh zimskih športnikov,” je dodala v pogovoru za STA.

Besedilo: Žiga Bojc

Najboljša slovenska golfistka Pia Babnik je končala tretjo sezono med profesionalnimi igralkami. Z nagradami na turnirjih je 18-letna igralka to sezono zaslužila več kot 500.000 evrov. "Imam ogromno rezerv v igri. Zmage na turnirjih so posledica napredka v igri," je v pogovoru za STA povedala Babnikova.