Search
Close this search box.

Perspektivni koroški plavalec Matic Bizjak Jambrović: “Ne odnehaj, dokler ne dosežeš svojih sanj”

Tokrat smo se pogovarjali z uspešnim mladim plavalcem, ki vstaja pred sončnim vzhodom, da mu že pred začetkom pouka uspe opraviti prvi trening.

16-letni Mislinjčan Matic Bizjak Jambrović je član Plavalnega kluba (PK) Velenje in član kadetske državne reprezentance v plavanju. Z njim smo poklepetali o njegovih začetkih, uspehih, željah in ciljih na plavalnem področju.

Ste plavalec od ‘rojstva’? Kdo vas je navdušil plavanjem, kdaj ste začutili, da si želite tekmovati?

“Plavati sem začel pri enajstih letih, zaradi sošolca, ki pa se je kaj kmalu izpisal jaz pa sem ostal. Eno leto za tem pa me je trener povabil v tekmovalno skupino. Takrat se je začela moja plavalna kariera.”

Zakaj ste izbrali PK Velenje

Treniram v PK Velenje, kjer sem začel plavati za hobi. Ostajam pa zato, ker sva se s trenerjem ujela. V Velenju imam tudi šolo in je usklajevanje lažje.”

Nanizali ste že številne uspehe, katere?

Bil sem večkratni državni prvak na veliko državnih prvenstvih, v različnih disciplinah, zrušil tri državne rekorde in se uvrstil na evropsko kadetsko prvenstvo EYOF (olimpijski festival evropske mladine OFEM ali European Youth Olympic festival EYOF), kjer pa sem zasedel 14. mesto. Na zimskem državnem prvenstvu pobral 11 medalj.”

Lahko bi rekli Matic rekorder, saj zadnje čase postavljate nove rekorde. Je tako?

“Rekordov ravno ne postavljam kot za šalo, sem pa postavil tri, ciljam pa veliko višje. Moj največji dosežek je uvrstitev na kadetsko evropsko prvenstvo (OFEM ali EYOF), kjer sem se uvrstil v polfinale, in državni rekord na 50 metrov prosto.”

Preberite tudi: Korošec na mednarodnem plavalnem mitingu v Kranju podrl državni rekord iz leta 2002

Prejeli ste že tudi priznanje za športnika leta 2021 v MO Velenje? Kaj pa na Koroškem?

“V Velenju sem bil nominiran za športnika leta. Na Koroškem sem dobil priznanje od OŠ Mislinja za športnika leta.”

Kako usklajujete šolo in treninge?

“Treninge je s šolo težko usklajevati, še posebej ko so priprave ali tekmovanja vsak vikend. Zato mi profesorji zelo pomagajo. Imam prilagojene termine za ocenjevanje …

Kdo vas podpira?

“Na moji športni poti me podpirajo starši, trener (Vlado Stjepić), kineziolog (Matic Mravljak), seveda klub PK Velenje in druge osebe izven plavanja.”

Kako izgleda vaš povprečen dan?

“Zbudim se ob 5.00 zjutraj, spijem beljakovine in grem na trening, ki se začne ob 6.00. Traja eno uro in pol. Odpravim se v šolo, kjer sem od 8.00 do 14.10, 20 min kasneje pa že drugič v dnevu skačem v vodo. Trening popoldan traja okoli 2 uri. Po treningu večerja, učenje in spanje.”

Kaj je vaš moto in kdo je vaš vzornik?

“Zaenkrat še nisem razmišljal v svojem motu, bi pa rekel, da ne odnehaj, dokler ne dosežeš svojih sanj. Moji vzornik pa je Caleb Dressel, ki pa je izjemni sprinter in svetovni rekorder na 50 m prosto in 100 m delfin.”

Kaj počnete v tem času?

“V zadnjem mesecu sem se udeležil reprezentančnih priprav na Ravnah na Koroškem. Nakar sem v Bolgariji sodeloval na višinskih pripravah s klubom. Letos imava s trenerjem visoke cilje, zato je potrebno vložiti več truda in pogosteje trenirati. V prostem času rad igram računalniške igrice in poslušam glasbo. Čeprav v tem tempu že pozabljam, kaj prosti čas sploh je.”

Kakšne imate načrte za v prihodnje in kje se vidite čez pet let?

“Načrtov za daljšo prihodnost nimam, v bližnje pa bi rad dosegel dobre rezultate predvsem na mednarodni ravni in državnih prvenstvih. Mogoče tudi kakšen nov državni rekord v drugih disciplinah. Čez pet let se vidim v plavanju (upam), če ne v profesionalnem razredu pa v rekreativnem. Kje bom, je odvisno od več dejavnikov. Šport je zahteven za telo, in čeprav delamo vse za podporo, nikoli ne veš, kaj vse ti lahko prepreči optimalne rezultate.”

Dogodki

Tokrat smo se pogovarjali z uspešnim mladim plavalcem, ki vstaja pred sončnim vzhodom, da mu že pred začetkom pouka uspe opraviti prvi trening.