Search
Close this search box.

Kristjan Čeh, Urša Bogataj in mešana skakalna ekipa športniki leta 2022. Janja Garnpret na drugem mestu

Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa prejmeta biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.

Glasovi 109 slovenskih športnih novinarjev so določili naslednike športne plezalke Janje Garnbret, kolesarja Tadeja Pogačarja in slovenske moške košarkarske reprezentance, ki so bili najboljši v 2021.

“Rad bi se zahvalil vsem, ki so pripomogli k temu. Ni bilo veliko slabih dni, a tudi če sem bil drugi na evropskem prvenstvu, ni bilo tako slabo,” je na prireditvi ob prejemu nagrade dejal Čeh.

Čeh, svetovni prvak, evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige v metu diska, je dobil 174 točk in ugnal Pogačarja (141), najboljšega na svetovni kolesarski lestvici. Tretji je bil alpski smučar Žan Kranjec (119), srebrni veleslalomist olimpijskih iger na Kitajskem.

“Vesel sem nagrade. Navzven delujem miren človek, znotraj pa so čustva. A očitno naredim tako, da nisem velikokrat jezen. Na splošno imam rad šport in tudi po karieri se bom ukvarjal s športom, predvsem pa ga bom spremljal,” je na prireditvi dejal Kranjec.

Ni prav veliko časa, spoznati se moramo z ekipo. Delo se začenja, na žalost nisem mogel priti, smo pa skupaj na daljavo,” se je v videoposnetku na prireditev s priprav v Španiji oglasil Pogačar.

Urša Bogataj je prejela 231 točk za dve zlati kolajni na OI v Pekingu, posamezno in na mešani ekipni tekmi, tretja je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na splošno me zelo zanima šport. Nekoč bi bila v kasnejšem življenju rada tudi trenerka otrok. Z Niko se podpirava, tudi ko imava slab dan. Nekako se znava ujeti, sva značaja, ki spadata skupaj v sobo. Že večkrat mi je dala kakšen nasvet. In obratno,” je na prireditvi v Cankarjevem domu o povezanosti z Niko Križnar dejala Bogataj.

V glasovanju ji je sledila Janja Garnbret (219), trikratna evropska prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tretja je bila še druga smučarska skakalka Nika Križnar (85), ki je navdušila z bronom na OI med posameznicami in zlatom na mešani ekipni tekmi ter drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Vedno rečem, da je težje braniti kot napadati. Zdaj sem že nekaj čas v vlogi branjenja. Ni lahko, a postavila sem si nove cilje,” je na prireditvi dejala Garnbret.

Na mešani ekipni tekmi sta na OI poleg Nike Križnar in Urše Bogataj skakala tudi Peter Prevc in Timi Zajc, z 61 glasovi pa je četverica postala ekipa leta.

Hvala za nagrado. Mešane ekipne tekme so zelo zanimive, zelo dobrodošle. Sedemkrat sem bil slabe volje, da sem bil potem enkrat zelo dobre,” je ob prejemu priznanja dejal neuradni kapetan te ekipe Peter Prevc.

Društvo športnih novinarjev, ki skoraj pet desetletij in pol pripravlja izbor, je predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdanu Gabrovcu, ki se mu bo 16. decembra iztekel drugi štiriletni mandat, na slovesnosti v Cankarjevem domu v Ljubljani izreklo zahvalo za opravljeno delo in dobro sodelovanje.

Na proslavi so se spomnili tudi velikanov iz prvega obdobja samostojne Slovenije, ki so podelili priznanja naslednikom. Med nekdanjimi izjemnimi športniki so bili na odru atletinja Brigita Bukovec, veslač Iztok Čop, kajakaš Andraž Vehovar, rokometaša Tanja Polajnar in Rolando Pušnik, skakalec Franci Petek, telovadec Lojze Kolman in košarkarja Sabina Felc ter Peter Vilfan.

Razglasitev najboljših športnic, športnikov in ekip v državi je bila predlani zaradi epidemije koronavirusa v studiu RTV Slovenija prvič v zgodovini brez gledalcev, lani pa sredi decembra zaradi omejitvenih ukrepov pred polovično zasedeno Gallusovo dvorano in brez družabnega srečanja. Letos je prireditev znova potekala brez omejitev.

Voditelja tokratnega osrednjega športnega dogodka v državi ob koncu leta sta bila športna novinarja Gašper Bolhar in Irena Shyama Hlebš.

Za glasbeno spremljavo je skrbela skupina Lačni Franz, ki se po več kot štirih desetletjih ustvarjanja poslavlja od odrov. Režiserka je bila Urška Žnidaršič, karikature letošnjih dobitnikov je tako kot lani izdelala nekdanja košarkarica Danica Nana Guberinič, za video vsebine na zaslonih pa je poskrbel Miha Mramor.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, oblikoval pa ji je Luka Tratnik.

DŠNS je prireditev tudi letos pripravilo v sodelovanju z RTV Slovenija in OKS, ta je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice za olimpijske medalje, zlate plakete pa so dobili trenerji teh športnikov.

Pred podelitvijo je predsednik države Borut Pahor v predsedniški palači pripravil svoj zadnji sprejem za športnike v svojem mandatu.

V vaši družbi sem vedno čutil, da sem blizu ljudem, ki imajo posebno vlogo, ki je mnogi nimajo, tudi če bi jo hoteli imeti. Da so vzor našim otrokom. Mlade sem v pogovorih o vaših uspehih opozoril, da so bili vmes tudi porazi in da so nekateri zmagovalci, redki pa tudi šampioni. To je nekaj, kar je del vašega poslanstva, čeprav se morda tega niti ne zavedate,” je Pahor dejal o vplivu, ki ga imajo športniki na otroke in mladino.

Opozoril je, da so prav mladi najbolj dovzetni za vpliv športnikov, ti jih navdušujejo z zmagami, pokažejo pa tudi to, da se lahko po porazih spet dvignejo.

“Zahvalil bi se vam, da opravljate to pomembno poslanstvo. V zadnjih desetih letih sem na tem srečanju pred novim letom in pred vašo prireditvijo bil v družbi ljudi, ki opravljajo poslanstvo, ki ga nihče drug ne more, in se vam želim kot predsednik republike v imenu vseh naših ljudi zahvaliti,” je še dodal Pahor.

Janja Garnbret, najboljša slovenska športna plezalka, lani dobitnica prvega olimpijskega zlata v tej disciplini ter tudi športnica leta 2021, pa je v zahvalnem nagovoru tudi izpostavila vlogo Pahorja kot navdušenega podpornika slovenskega športa.

“Deset let ste predsednik države, prvi navijače Slovenije in nas športnikov. V teh desetih letih smo tudi športniki pokazali, da imamo neizmerno moč povezovanja Slovencev. Po mojem skromnem mnenju smo bili kar dobra konkurenca pri prepoznavanju Slovenije v svetu. Zato se v imenu vseh športnikov in parašportnikov zahvaljujem za to, da ste nas vedno in povsod podpirali in cenili vrednote, ki jih predstavljamo,” je dejala Garnbret in dodala: “Šport je v predsedniški palači vedno našel svoje mesto, upam, da bo tako tudi v prihodnje. Mi pa se bomo trudili, da bomo najboljši ambasadorji Slovenije.

Dogodki

Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa prejmeta biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.