Search
Close this search box.

Janja Garnbret že na začetku olimpijske sezone z zmagovito kombinacijo

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v okrožju Keqiao v Shaoxingu na Kitajskem. Garnbret se je v finale zavihtela kot vodilna v kvalifikacijah in polfinalu z največ možnostmi za zmago. V finalu je le še potrdila status najboljše športne plezalke ter odlično formo pred olimpijskimi igrami.

Petindvajsetletna Korošica je števec zmag v svetovnem pokalu premaknila na številko 42, kar je največ med vsemi.

“Celotna tekma je potekala fantastično, točno tako, kot sem si zamislila. Od kvalifikacij do finala sem plezala mirno, verjela sem, da sem dobro pripravljena, plezala sem odločno in pa samozavestno in ne bi čisto ničesar spremenila. Bil je najboljši možni začetek, start sezone. Dokazala sem, da sem pridno trenirala, kar se je tudi videlo na steni, tako da sem zadovoljna, sem vesela in se veselim tekme v Wujiangu čez par dni,” je s prizorišča tekme slovenskim medijem sporočila Garnbret.

Garnbret se je po številu uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu izenačila z Južnokorejko Jain Kim. Obe imata po 62 uvrstitev na stopničke. Več jih ima le Japonka Akiyo Noguchi 68.

Slovenska plezalka je bila zanesljiva že v ponedeljkovih kvalifikacijah s preplezanimi vsemi petimi balvani do vrha. Najboljša je bila tudi v polfinalu, ko je kot edina od polfinalistk uspešno rešila tri od štirih balvanskih problemov. Na vrhu razpredelnice pa je ostala tudi po prepričljivem finalnem nastopu, ko tekmice niso dohajale njenega tempa.

Svetovni pokal za Garnbret letos ni v ospredju, njen prvi cilj so OI, kjer bo napadala drugo olimpijsko zlato, potem ko si je že lani zagotovila vozovnico za Pariz.

Na Kitajskem bo konec tedna nastopila še v Wujiangu v težavnosti, junija se bo pred avgustovskim nastopom na OI udeležila svetovnega pokala v Innsbrucku.

Skozi vse tri kroge uvodne tekme svetovnega pokala je bila v svoji ligi. V izjavi po koncu kvalifikacij si je zaželela težjih postavitev. Postavljavci smeri so njeni želji ustregli.

V današnjem polfinalu so tekmovalke pričakale postavitve, ki so predstavljale prezahtevno nalogo celo za nekatere najboljše, a ne za slovensko šampionko. Kljub težavam na prvem in drugem balvanu je Garnbret poskrbela za najboljši dosežek polfinala.

Za prvi torkov balvan je potrebovala pet poskusov. Pri drugem je v prvo prišla do bonusa, a vrha ni osvojila. Zato pa je ključno razliko v primerjavi s tekmicami naredila v tretjem in četrtem balvanu, pri obeh je enkrat šla v smer ter rešila oba problema v prvo.

Po polfinalu je na vrhu razpredelnice kot edina s tremi osvojenimi smermi od štirih ostala le še Garnbret, tako Avstralka Oceania Mackenzie kot olimpijska podprvakinja iz Tokia Miho Nonaka, s katerima si je delila prvo mesto po kvalifikacijah, se nista prebili v finale.

V finalu je znova navdušila, ko je prvi dve smeri osvojila ekspresno v prvo. Prvi balvan je rešila igraje v 25 sekundah, na drugem se je zadržala malček dlje, 44 sekund, za vsak balvan imajo tekmovalke na voljo štiri minute. Le vrh tretjega balvana je osvojila v drugem poskusu. Že z zmago v žepu se je lotila zadnjega balvana in edina osvojila vrh zadnje smeri, problem je rešila v 62 sekundah.

Približali sta se ji 22-letna Italijanka Camilla Moroni, ki je bila druga z dvema vrhovoma in bonusom, ter 18-letna kitajska najstnica Zhilu Luo z dvema osvojenima vrhovoma, ki pa zmage Slovenke nista ogrozili.

Že v polfinalu pred tem je bil za večino podvig osvojiti vsaj en vrh od štirih. Druga Slovenka Mia Krampl, ki je bila 13. po kvalifikacijah, je ostala na repu dvajseterice, potem ko ni osvojila niti enega od štirih bonusov.

Slabši od pričakovanj polfinalni nastop na balvanih za Golničanko, ki se posveča predvsem težavnosti, je znamenje za preplah v lovu na drugo slovensko olimpijsko vozovnico. Na OI v Parizu se bodo plezalci merili v kombinaciji balvanov in težavnosti.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala v okrožju Keqiao v Shaoxingu na Kitajskem. Garnbret se je v finale zavihtela kot vodilna v kvalifikacijah in polfinalu z največ možnostmi za zmago. V finalu je le še potrdila status najboljše športne plezalke ter odlično formo pred olimpijskimi igrami.