Search
Close this search box.

Janja Garnbret še osmič v finalu na SP

Janja Garnbret se je pričakovano uvrstila v svoj še osmi finale na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. Olimpijska šampionka iz Slovenije bo lovila sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, tretjo v balvanskem plezanju. V polfinalu je nastopila še ena Slovenka, Julija Kruder, ki je z 11. mestom prišla do svojega najboljšega dosežka na SP.

Garnbret, 24-letna olimpijska prvakinja iz Tokia 2021, je z odliko opravila četrtkove kvalifikacije v balvanskem plezanju. Kot edina je rešila vseh pet balvanskih problemov. V treh balvanih se je na njihove vrhove zavihtela v prvem poskusu. Najboljša je bila že v sredo v kvalifikacijah težavnosti, kot edina je namreč osvojila oba kvalifikacijska težavnostna vrhova.

Tudi v današnjem polfinalu Garnbret ni pokazala znamenj slabosti. Polfinalistke so morale premagati štiri balvanske probleme in slovenska športna plezalka je v svojem slogu prav vse rešila v prvem poskusu za najboljši dosežek polfinala in mesto vodilne.

Korošica je s šestimi naslovi svetovne prvakinje rekorderka v karavani. V svoji zbirki ima s članskih svetovnih prvenstev tudi tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno ter dve zlati kolajni v kombinaciji.

“Danes sem se počutila zelo v redu. Že v izolaciji sem bila tista ta prava Janja, tako da sem vedela, da ko bom prišla ven pred prvi balvan, moram samo začeti, moram samo uživati in pač odplezati tako, kot znam,” je po polfinalu dejala Garnbret.

“Celotna runda danes je bila kar lahka, ampak to je bilo nekako za pričakovati. Bila sem pripravljena na čisto vse, torej na lahke balvane, na težke. Plezala sem tako, kot sem si zamislila in želela, bila sem v tistem svojem ta pravem svetu, tako da upam, da bom tako nadaljevala tudi v finalu,” je še dejala.

“V finalu si želim, da bi bili balvani vsaj malce težji, da se res pokažejo tiste razlike, kdo je najboljši, ampak, kot sem rekla, treba bo iti pač uživat tudi v finalu. Ne glede na vse, ali bo pač težka runda ali bo lahka, treba je biti popolnoma zbran in pripravljen na čisto vse, pa uživati zraven,” je sklenila.

V polfinale se je s 13. dosežkom uvrstila tudi Julija Kruder. Celjanka, ki na SP nastopa zgolj v balvanskem plezanju, je v polfinalu rešila dva balvanska problema od štirih, in to v prvem poskusu, ob tem pa je dosegla še dve coni.

“V polfinalu sem se dobro počutila, balvani so mi bili všeč, tudi s svojim plezanjem sem bila zadovoljna, škoda, ker sem bila tako blizu finalu. Brez tiste majhne napake v tretjem balvanu bi naredila veliko razliko v rezultatu. Vseeno 11. mesto na svetovnem prvenstvu ni tako slabo,” pa je povedala Kruder, ki je bila zelo vesela, da je zanjo v dvorani navijal njen starejši brat Jernej. Odlični balvanist, nekdanji svetovni podprvak, se je odpravil v Švico, kljub temu, da je ostal brez nastopa na SP.

Preostale tri Slovenke so ostale brez polfinalnega nastopa. Mia Krampl je z enim rešenim balvanom obstala na 29. mestu, Vita Lukan je bila 49., Katja Debevec pa je prvenstvo, nastopila je zgolj na balvanih, končala na 43. mestu.

Balvanski finale bo drevi z začetkom ob 18.30.

Svetovno prvenstvo se bo s polfinalnimi in finalnimi nastopi v težavnosti nadaljevalo v nedeljo, nastopilo bo pet Slovenk, Garnbret, Lukan, Krampl, Lucija Tarkuš in Sara Čopar.

Dogodki

Janja Garnbret se je pričakovano uvrstila v svoj še osmi finale na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju. Olimpijska šampionka iz Slovenije bo lovila sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, tretjo v balvanskem plezanju. V polfinalu je nastopila še ena Slovenka, Julija Kruder, ki je z 11. mestom prišla do svojega najboljšega dosežka na SP.