Search
Close this search box.

Janja Garnbret: Sanje vsakega športnika so nastopiti na olimpijskih igrah (intervju)

V svojih 20 letih je Janja Garnbret na veliki športni sceni osvojila že skoraj vse, kar se osvojiti da. Serijska osvajalka zmag, večkratna skupna zmagovalka v svetovnem pokalu, večkratna svetovna prvakinja. Pred njo je še en veliki cilj. Olimpijski. Na za športno plezanje premiernih olimpijskih igrah namerava osvojiti Olimp.

Kaj vam pomenijo olimpijske igre?

Definitivno mi olimpijske igre veliko pomenijo. Mislim, da so sanje vsakega športnika, sploh v našem športu, ki si zasluži biti na olimpijskih igrah, in smo res veseli, da smo končno del te družine. Se res veselim, da bom nastopala na prvih olimpijskih igrah. Že sama izkušnja mi bo veliko pomenila, biti v olimpijski vasi, biti del tega, bo neverjetna izkušnja. Se tega res veselim in upam, da bo lepa izkušnja.

PREBERITE TUDI: Korošica Janja Garnbret znova brez konkurence do naziva najboljše v športnem plezanju (FOTO)

Kakšen bo vaš cilj v Tokiu?

Glede na svetovno prvenstvo, ki je bilo lansko leto, imam visoka pričakovanja in cilje. Ampak si ne bom zdaj belila glave z nekim rezultatom na koncu. Do olimpijskih iger je še dovolj časa za pripravo, tako fizično in psihično. Bova s trenerjem oboje do takrat dobro natrenirala. Trenutno sem v obdobju treninga, ne razmišljam o tem, kaj, kako in zakaj na olimpijske igre, ampak sem popolnoma osredotočena na to, da bom stoodstotno pripravljena.

Ko se ozrete nazaj na minulo sezono, kaj je vaša prva misel?

Vedno znova, ko pogledam prejšnjo sezono, vedno bolj neverjetno mi je, kako mi je vse to uspelo. Že prvi vrhunec sezone, torej vse zmage na balvanskih tekmah …, ‘vau’, potem pa je prišlo svetovno prvenstvo in tri zlate medalje ter je bil še večji ‘vau’ in še češnja na vrhu torte vstopnica za olimpijske igre. Ne vem, kaj naj rečem, kot to, da je bila sezona moja daleč najboljša in bi lahko rekla, da je bila neponovljiva.

Skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in balvanih ter kombinaciji. Ostaja le še ena disciplina športnega plezanja, v kateri še niste zmagali, in to je hitrostno plezanje. Novi cilj?

Definitivno imam pred tem še kakšen drugi cilj za doseči. Glede na to, da zaradi priprav na olimpijske igre, na katerih se bomo merili v kombinaciji treh disciplin, veliko časa posvečam treningu hitrosti, bom mogoče res začela razmišljati o tem, da bi kakšno tekmo posvetila samo hitrosti. Ampak to je za zdaj še nekoliko bolj oddaljen cilj.

Si želite nastopiti v finalu hitrosti?

Na svetovnem prvenstvu v Hachiojiju sem bila 23., niti ne tako daleč od finalnih bojev v hitrosti. Torej je priti v finale na tekmah v hitrosti v svetovnem pokalu eden izmed mojih še neuresničenih ciljev. Bi bilo super enkrat nastopiti v finalu hitrosti. S časom približno 8,5 do devet sekund, čemur sem že zelo blizu, bi lahko že bila konkurenčna uvrstitvi v izločilne boje. Se že vidim, da bi lahko bila med najboljših šestnajst, za kaj več pa bi morala še več trenirati.

Po koncu lanske sezone ste začeli sodelovati z novim trenerjem Škofjeločanom Romanom Krajnikom, ki je bil trener Maje Vidmar, Mine Markovič.

Ko je bil Roman še selektor slovenske reprezentance, sva že delala skupaj, ampak ne toliko kot zdaj, saj je šlo za sodelovanje v okviru reprezentance. Tako da sva se poznala že od prej. Je kar nekako prišlo na to, da bova delala skupaj, sva se dobro ujela in dobro delava. Bila sva skupaj v Dallasu. Tja sva šla z namenom treninga hitrosti, tako da se mi zdi, da se je začelo super.

PREBERITE TUDI: Tokio 2020: Janja Garnbret med izpostavljenimi zvezdniki za Tokio

Ko ste bili v ZDA v Dallasu, ste se srečali s košarkarskim zvezdnikom Luko Dončićem, vašim vrstnikom, ki je od vas starejši zgolj 12 dni?

Na žalost ne, nisem še spoznala Luke Dončića, sem si pa res želela. Zelo zanimivo bi bilo se dobiti kdaj na kavici in se tako malo pogovarjati. Jaz bi mu povedala kaj o plezanju, on meni kaj o košarki, kako vse to deluje, ne samo kot šport, ampak na splošno deliti izkušnje bi bilo res lepo.

Kako napreduje gradnja plezalnega centra v Lescah pri hiši vašega fanta, tudi plezalca Domna Škofica?

Super napreduje, hitrostna stena je postavljena, prva ‘špura’ hitrostne smeri je že gor, tako da bom lahko počasi začela tam tudi trenirati. Na Gorenjsko se še nisem povsem preselila, je pa res, da večino časa preživim tam gor.

Kje boste odprli novo sezono svetovnega pokala v športnem plezanju?

Z Romanom bova formo tempirala na olimpijske igre, ker je to glavna tekma sezone. Sezono svetovnega pokala bom začela aprila z balvani v Meiringenu in nadaljevala na vseh evropskih tekmah. Sem se že pred izbruhom korona virusa odločila, da ne bom šla kam dlje, tako da bom res spočita za olimpijske igre.