Search
Close this search box.

Korošica Janja Garnbret znova brez konkurence do naziva najboljše v športnem plezanju (FOTO)

Planinska zveza Slovenije (PZS) je včeraj, 30. 1. 2020 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2019. Nagrado za življenjsko delo v alpinizmu je prejel Anton Sazonov – Tonač, v športnem plezanju pa sta laskavi naziv ponovno pripadel Janji Garnbret in Jerneju Kruderju.

“Zame je bil zagotovo prvi vrhunec sezone zmaga na vseh tekmah za svetovni pokal v balvanskem plezanju, pozneje pa še tri zlate medalje na svetovnem prvenstvu, kar je bil vrhunec sezone ter še vstopnica za olimpijske igre kot češnja na vrhu torte. Napredovala sem v vseh mogočih pogledih – tako v fizični pripravljenosti, ki je bila na precej višji ravni kot leto prej, naredila pa sem tudi velik korak naprej v psihični pripravljenosti, da sem ostala osredotočena in zbrana skozi vse tekme. Letošnje sezone se lotevam še z večjo osredotočenostjo. S trenerjem Romanom Krajnikom trdo delava in se pripravljava na glavno tekmo sezone. Zagotovo mi naslovi stroke in novinarjev veliko pomenijo, ampak tega ne bi bilo, če ne bi uživala v tem, kar počnem. Tako da grem v novo sezono z veliko motivacije in dobre volje,” je dejala najuspešnejša športna plezalka 2019 Janja Garnbret.

Najboljša športna plezalca 2019 Jernej Kruder in Janja Garnbret (v sredini).

V obrazložitvi podelitve priznanja nadobudni Slovenjgradčanki so pri PZS zapisali, da ji je “po vseh preteklih naslovih na svetovnem prvenstvu uspelo nekaj, kar pred tem ni še nikomur v športnem plezanju – osvojiti tri naslove svetovne prvakinje, obenem pa še vozovnico za olimpijske igre. Prav tako je postala prva plezalka, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanih.
Na tekmah svetovnega pokala je v obeh disciplinah tako pobrala sedem zmag in tri druga mesta, na koncu pa še skupni naslov v balvanih in kombinaciji. Ob koncu leta jo je zato Društvo slovenskih športnih novinarjev že drugič zapored izbralo za športnico leta 2019.”

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je gornik, alpinist, turni smučar, gorski reševalec inštruktor in gorski vodnik Anton Sazonov – Tonač (roj. leta 1937), ki je že več kot šest desetletij zvezda stalnica slovenskega alpinizma, za starejše generacije prekaljeni stari maček, za mlajše legenda, po kateri se zgledujejo.

Leta 1968 je z Alešem Kunaverjem in Stanetom Belakom – Šraufom opravil prvi zimski vzpon v Čopovem stebru v Triglavski severni steni in na odpravi v Hindukuš s Šraufom splezal na neosvojeni šesttisočak Lunkho i Hevad. Naslednje leto, 1969., se je udeležil uspešne odprave JAHO III na Anapurno 2, leta 1976 pa je vodil uspešno odpravo, ki je po prvenstveni smeri v zahodni steni osvojila vrh Trisula 1.

Anton Sazonov – Tonač, prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu.

V obrazložitvi so pri PZS zapisali, da je bil član druge jugoslovanske alpinistične himalajske odprave (JAHO) Kangbačen 1965, na kateri sta s Pavletom Dimitrovom dosegla najvišjo točko in bivakirala na 7800 metrih, le sto metrov pod vrhom.

Tako je imel Tonač pomembno vlogo pri vseh treh ciljih učne dobe slovenskega himalajizma – Kangbačnu (7902 m), Anapurni 2 (7937 m) in Trisulu 1 (7120 m). Tudi v zrelih letih uporablja bogato znanje in izkušnje pri organizaciji reševalne službe, vodniške organizacije, vodništva, posveča se mentorstvu pri ustanavljanju novih alpinističnih odsekov in izobraževanju mladih alpinistov.

Najuspešnejša alpinistka je postala Sara Jaklič, alpinist Luka Lindič, najuspešnejša ledna plezalka Maja Šuštar in naj turni smučar Luka Kovačič. Gregor Selak je prejel naziv najboljšega paraplezalca, za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.

Najobetavnejši alpinist za leto 2019 je po izboru PZS Bor Levičnik, priznanje za posebne dosežke v alpinizmu je prejel Miha Zupin, posthumno pa Janez Svoljšak.

Nagrad za vrhunske dosežke na tekmovanjih v športnem plezanju so se razveselili Mia Krampl, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Vita Lukan, Mina Markovič, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Anže Peharc, Domen Škofic, Martin Bergant in Luka Potočar.

Najbolj perspektivni športni plezalci preteklega leta so z vrhunskimi dosežki na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu ter tekmah evropskega mladinskega pokala so postali Sara Čopar, Liza Novak, Lucija Tarkuš, Žiga Zajc, Jaka Jaki in Luka Jerman.

Vir: pzs.si

Dogodki