Search
Close this search box.

Janja Garnbret po nov mejnik in olimpijsko normo 

V Bernu bo od 1. do 12. avgusta na sporedu 18. svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem želijo pustiti svoj pečat tudi slovenski tekmovalci. V ospredju bo prva zvezdnica tega športa Janja Garnbret, ki je s šestimi zlatimi odličji rekorderka po številu osvojenih naslovov svetovne prvakinje. Na prvenstvu bodo delili tudi olimpijske norme.

Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren je v odpravo za Bern povabil deset tekmovalcev, šest se jih bo potegovalo za olimpijske norme. Za nastop v balvanih in težavnosti v moški konkurenci na SP v Bernu bodo slovenski aduti Zan Lovenjak Sudar, Luka Potočar in Anže Peharc.

V težavnosti in balvanih se bodo na SP v ženski konkurenci merile Janja Garnbret, Vita Lukan in Mia Krampl. Katja Debevec in Julija Kruder bosta nastopili le na balvanih, Lucija Tarkuš in Sara Čopar pa v težavnosti.

Prvenstvo Švici bo ponudilo prvo priložnost za lov na kvalifikacijska mesta za olimpijske igre, na katerem bodo od 5. do 10. avgusta 2024 v pariškem predmestju Le Bourgetu v športnem plezanju prvič podelili štiri komplete olimpijskih medalj, po dva kompleta v vsaki od konkurenc, ženski in moški, v hitrosti in v novem formatu olimpijskega tekmovanja balvanih in težavnost.

Janja Garnbret je avgusta 2021 v Tokiu osvojila prvo olimpijsko zlato v olimpijski kombinaciji, združeni disciplini, ki je zgolj za OI v Tokiu združevala hitrost, balvane in težavnost.

Od prvega svetovnega prvenstva v športnem plezanju leta 1991 najprej je Slovenija v več kot treh desetletjih zbrala že skupno 20 kolajn. Deset kolajn v težavnosti, štiri v balvanih, štiri v končni razvrstitvi disciplin (kombinacija) in dve v kombinaciji kot samostojni disciplini.

Leta 2001 na svetovnem prvenstvu, ki je bilo v švicarskem kraju Winterthur, je Martina Čufar osvojila prvo odličje na svetovnih prvenstvih za Slovenijo in še to najžlahtnejše, zlato. Janja Garnbret je s šestimi zlatimi kolajnami najuspešnejša tekmovalka v zgodovini svetovnih prvenstev v športnem plezanju.

Na zadnjem SP v Moskvi leta 2021, ki ga je Garnbret po uspehu na OI v Tokiu izpustila, sta za slovenski odličji poskrbela Luka Potočar in Mia Krampl. Potočar je s srebrom v težavnosti osvojil prvo slovensko moško kolajno na SP v tej disciplini. Krampl pa je posegla po srebru v končni razvrstitvi treh disciplin (kombinacija). Krampl je za srebro poskrbela tudi leta 2019 v težavnosti. Na zmagovalnem odru na SP sta bili v težavnosti tudi Maja Vidmar in Markovič.

Garnbret že nekaj časa pili pripravljenost za vrhunec letošnje sezone. Korošica v Švici želi zadržati prevlado v svetu plezanja in si priboriti nastop na OI v Parizu 2024.

Štiriindvajsetletnica iz Slovenj Gradca je imela po februarskem zlomu palca na levi nogi nekaj pomislekov glede letošnje sezone, a njena vrnitev na plezalne stene je bila tako rekoč brezhibna. Na njeni prvi mednarodni tekmi po poškodbi v začetku junija v Pragi je v balvanskem plezanju osvojila drugo mesto, na naslednjih dveh preizkušnjah pa je že pokorila vso konkurenco.

V Innsbrucku je dvakrat stopila na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru, potem ko je dobila tekmi na balvanih in v težavnosti, “vajo” pa je ponovila še v švicarskem Villarsu, kjer je v težavnosti dosegla svojo jubilejno 40. zmago na tekmah za svetovni pokal.

V okviru priprav za vrhunec sezone je načrtno izpustila nedavni tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Franciji v Chamonixu in v Brianconu, na kateri je svojo krstno zmago v svetovnem pokalu osvojila Vita Lukan.

“Moj trener Roman Krajnik je pripravil perfekten načrt do začetka svetovnega prvenstva. Po izjemno napornem junijskem terminu in treh tekmah za svetovni pokal sta moje telo in glava potrebovala krajši počitek, zdaj pa sem že nekaj časa v polnem trenažnem procesu,” je o pripravah za vrhunec sezone dejala Garnbret.

Moji cilji so vedno visoki, hkrati pa se dobro zavedam zahtevnosti letošnjega SP in nepredvidljivosti, ki jih prinaša tako pomembna tekma. Ob tem se bodo v Bernu delile tudi prve kvote za olimpijske igre v francoski prestolnici, kar bo le še dodatno povečalo pritisk na tekmovalke. Letos v Bernu bodo osvojile le nosilke odličij, na SP v Hachiojiju 2019 pa jih je dobilo kar sedem tekmovalk,” je o bližnjem SP na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani dejala Garnbret.

Od svetovnega prvenstva 2014 se vleče neprekinjen niz slovenskih uvrstitev na zmagovalni oder na svetovnih prvenstvih v težavnosti. Balvani so na sporedu SP od leta 2001. Kruder je leta 2014 osvojil srebro, Vezonik leta 2018 bron. Garnbret pa je osvojila obe slovenski zlati balvanski kolajni.

Kombinacijo kot samostojno disciplino so na SP doslej izpeljali zgolj dvakrat, in sicer v letih 2018 v Innsbrucku in 2019 v Hachiojiju, kot plezalski mnogoboj, “triatlon” v hitrosti, balvanih in težavnosti.

Oba kombinacijska naslova v tem mnogoboju je osvojila Garnbret. Finale v olimpijski disciplini balvani-težavnost bo pomenilo vrhunec letošnjega SP, ženski bo 11., moški pa 12. avgusta. V polfinale v tej disciplini se bodo uvrstili zgolj najboljši iz predhodnih krogov tekmovanj v težavnosti in balvanih na SP. Dvajseterica v ženski oziroma moški konkurenci se bo nato potegovala za osem mest v finalu, v katerem bodo le nosilci kolajn osvojili tudi olimpijske kvote.

Dogodki

V Bernu bo od 1. do 12. avgusta na sporedu 18. svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem želijo pustiti svoj pečat tudi slovenski tekmovalci. V ospredju bo prva zvezdnica tega športa Janja Garnbret, ki je s šestimi zlatimi odličji rekorderka po številu osvojenih naslovov svetovne prvakinje. Na prvenstvu bodo delili tudi olimpijske norme.