Search
Close this search box.

Janja Garnbret na Kitajskem dobila odgovore, reprezentanca še ne

Janja Garnbret je na najboljši možen način z zmagama na obeh uvodnih tekmah odprla sezono svetovnega pokala v športnem plezanju. Na Kitajskem je na začetku sezone, katere vrhunec bodo olimpijske igre avgusta v Parizu, dobila vse, kar je iskala. Preostali del slovenske ekipe čaka iskanje odgovorov.

“Na Kitajskem sem potrdila formo, ki sem jo kazala na treningih v balvanih in težavnosti. Zelo sem zadovoljna s formo, tudi mentalno sem tam, kjer si želim biti. Glava je delala fantastično. Potrditev imam,” je bila po kitajski turneji zadovoljna najboljša slovenska športna plezalka.

Garnbret je v torek v Keqiau zmagala v balvanskem plezanju. To je bila njena 16. zmaga na balvanih v svetovnem pokalu, v nedeljo v Wujiangu je vpisala še drugo zmago, ko je vso konkurenco premagala v težavnosti. To je bila njena 27. zmaga v težavnosti, skupno 43.

Garnbret je bila edina tekmovalka, ki je v finalu osvojila vrh smeri, prav tako je dosegla vrh vseh smeri v vseh krogih tekmovanja v težavnosti. Že pred tem je v balvanih pokorila konkurenco in bila razred zase.

Pred tremi leti na OI v Tokiu je kot prva v zgodovini postala olimpijska zmagovalka športnega plezanja. Takrat še v disciplini hitrost-balvani-težavnost.

Avgusta bo v Parizu v novi dvorani v pariškem predmestju Le Bourget drugo olimpijsko zlato napadala v disciplini balvani-težavnost. In v balvanih in težavnosti je že zdaj dokazala, da ji med tekmicami ni para. Olimpijsko vozovnico si je zagotovila že pred osmimi meseci v Bernu z zmago na svetovnem prvenstvu.

Ker ne potrebuje tekmovalnih izzivov, bo pred Parizom nastopila na samo treh izbranih tekmah. Po kitajskem uvodu jo naslednja tekma čaka šele konec junija v Innsbrucku, ko bosta od 26. do 30. junija na sporedu preizkušnji na balvanih in v težavnosti.

V olimpijskih kvalifikacijah, na katerih bodo Slovenci lovili zgodovinski moški olimpijski vozovnici ter drugo žensko, ne bo tekmovala.

Mia Krampl je bila osma v težavnosti, v balvanih pa 19. Medtem ko sta bili v ženskem finalu težavnosti dve Slovenki, pa je moški finale minil brez slovenskega zastopstva. Najboljši Slovenec je bil Luka Potočar na 15. mestu. Martin Bergant, ki je nastopil po poškodbi, je tekmovanje sklenil že v kvalifikacijah na 51. mestu.

Anže Peharc je tekmoval le v balvanih in zasedel deveto mesto. Zan Lovenjak Sudar je zaradi poškodbe ostal brez tekem. Potočar in Bergant sta v balvanih končala na 39. oziroma 61. mestu.

Tekmovalni preizkušnji na Kitajskem sta bili preizkus forme pred olimpijskimi kvalifikacijami, selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren je imel po koncu tekmovanj dobre občutke.

“Janja z odliko kot ponavadi, Mia, Luka sta se uvrstila v polfinale malo težje, kot smo pričakovali, v polfinalu se je nato odlično odrezala Mia, Luka nekako srednje,” je dejal slovenski selektor.

“Če pogledamo s pozitivne strani, so bili pred Potočarjem, kljub temu, da je bil 15., zgolj štirje plezalci, ki bodo dejansko tekmovali v olimpijskih kvalifikacijah. Ostali ne bodo, ker so se že kvalificirali na igre ali imajo države že zapolnjene kvote,” je dejal.

“Janja je bila v finalu spet odlična, pokazala je, da je v pravi formi in da lahko drži to suverenost in jo ponese naprej. Mii še manjka napadalnost, zlasti, ko postane utrujena. Imamo še nekaj časa, tega se vsi zavedamo in se bo delalo na tem. Je pa uvrstitev v finale res dober rezultat in domov odhajamo z dobrimi občutki,” je ocenil glavni trener.

“Ne morem reči, da je bilo moje plezanje v finalu odlično, ker nisem dala vsega od sebe. Sem pa šla v smer s pravim pristopom, s pravo glavo, s pravo energijo. Zmanjkala mi je le še pika na i. Zelo pozitivno razmišljam o sezoni. Čeprav nisem še najbolje pripravljena in to ni bila moja najboljša forma, sem vseeno prišla v finale. Na tem bom gradila in naslednjič pričakujem, da bo rezultat še boljši,” je dejala Krampl.

Tudi Potočar je prepričan, da je veliko odnesel s prvih tekem: “Naslednje, kar me čaka, je tekma za uvrstitev na olimpijske igre. Takrat bo morala biti forma na vrhuncu. Imam še nekaj časa, da popravim tisto, kar je za popraviti.”

Plezalce pred Parizom čakata dva kvalifikacijska turnirja, in sicer od 16. do 19. maja v Šanghaju in od 20. do 23. junija v Budimpešti.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Janja Garnbret je na najboljši možen način z zmagama na obeh uvodnih tekmah odprla sezono svetovnega pokala v športnem plezanju. Na Kitajskem je na začetku sezone, katere vrhunec bodo olimpijske igre avgusta v Parizu, dobila vse, kar je iskala. Preostali del slovenske ekipe čaka iskanje odgovorov.