Search
Close this search box.

Glasujmo! Janja Garnbret med prvih deset za športnico leta svetovnih iger

FOTO: Luka Fonda

Najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se je uvrstila med deseterico, ki se poteguje za naslov športnice leta 2018 svetovnih iger. Slovenka je edina predstavnica športnega plezanja v mednarodnem izboru športnice leta v neolimpijskih športih. O končni zmagi bo odločalo spletno glasovanje do 31. januarja, poroča STA.

Oddajte glas za najboljšo športno plezalko na svetu

Na svetovnih igrah je zastopanih več kot 30 športov, ki niso oziroma še niso vključeni v program olimpijskih iger. Športno plezanje se bo družini olimpijskih športov pridružilo na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Tokiu.

Svetovne igre na vsaka štiri leta priredijo pod okriljem mednarodnega združenja svetovnih iger (IWGA). To združenje je Garnbretovo, ki se je lani septembra v Innsbrucku v zgodovino vpisala kot prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji športnoplezalskih disciplin, izbral že za športnico septembra 2018, zdaj pa je tudi kandidatka za športnico minulega leta.

Slovenska junakinja vertikale je sito prvega glasovanja, v katerem je bilo 25 športnikov, uspešno prestala in se 16. januarja uvrstila med deset športnikov, ki se potegujejo za mednarodni naslov. O zmagovalcu oziroma zmagovalki odloča spletno glasovanje. Prav vsak glas šteje, za Garnbretovo pa je možno oddati svoj glas na spletni strani theworldgames.org. Glas je mogoče oddati enkrat na dan s posamezne naprave (računalnik, telefon) oziroma IP-naslova.

Lani je športnik leta svetovnih iger bil Iranec Reza Alipourshenazandifar, svetovni rekorder v hitrostnem plezanju, športno plezanje pa je z Adamom Ondro slavilo že leta 2014, ko je ta sloviti Čeh postal svetovni prvak v balvanskem in težavnostnem plezanju.

Garnbretova je decembra postala slovenska športnica leta 2018 in športnica leta po izboru Bloudkovih nagrajencev. Je pa tudi nominirana za Koroško osebnost leta.

Devetnajstletna Slovenka je zbrala že nekaj več kot 6000 glasov, vodita ruska tekmovalca v akrobatski gimnastiki Marina Černova in Georgij Pataraia, ki imata že več kot 35.000 glasov, ameriška tekmovalka v powerliftingu Jennifer Thompson ima na svojem računu že nekaj več kot 32.922 glasov.

Vir: STA

Dogodki