Search
Close this search box.

Glasujte za Koroško osebnost leta 2018

Tudi letos boste poslušalci Koroškega radia izbrali Osebnost leta 2018. Marsikdo in marsikaj je zaznamovalo preteklo leto na Koroškem, veliko je bilo dobrega, pozitivnega in prepoznavnega, zglednega ter koristnega in prav to dobro želijo vsako leto znova poudariti v akciji izbora Osebnosti leta, ki jo organizira Koroški radio. Vse kar iščejo in izpostavljajo z akcijo osebnosti leta na Koroškem, se odraža v imenih, dejanjih in širšem prizadevanju posameznikov za širšo skupnost in prepoznavnost Koroške na vseh ravneh.

Ravno danes, v ponedeljek, 7. januarja, so odprli glasovanje, ki bo zaznamovalo program v dobrih dveh tednih vsak delovni dan po 12. in po 15. uri. Naj spomnimo, da je pred dvema letoma ta laskavi naslov pripadel Aniki Popič, koroški humanitarki, ki v teh dneh intenzivno pomaga pri organizaciji koncerta za Lovra iz Dravograda.

Lani pa je šel naziv v roke vodji Štirih kovačev, Francu Šegovcu ob njegovi 80. letnici. V oddaji Sredina sredica bodo vse štiri letošnje nominirance tudi podrobneje predstavili.

Letos boste lahko glasovali za trikratno svetovno prvakinjo v plezanju Janjo Garnbret, za Aljaža Verhovnika, ki si že nekaj let aktivno z mladimi, povezanimi v Mladinsko iniciativo, prizadeva za čimprejšnjo izgradnjo hitre ceste na Koroško, za Florjano Kragelnik, idejno vodjo izjemnega kulturno etnološkega projekta Škratova dežela in za Suzano Fajmut Štrucl, za aktivnosti čezmejnega povezovanja projekta Geopark Karavanke in nove domiselne projekte, ki so del turističnega rudnika Mežica.

Dovolj močan izbor predvideva tudi aktivno glasovanje, ki bo na valovih Koroškega radia potekalo do vključno 18. januarja. Sodelujte in izberite Koroško osebnost leta 2018.

Glasovanja v etru Koroškega radia bodo potekala od ponedeljka 07. januarja do petka 18. januarja vsak delovnik in sicer:
– v ponedeljek ob 12:15
– v torek ob 12:15
– v sredo ob 15:00
– v četrtek ob 12:15
– v petek ob 15:00

Da se boste lažje odločili in glasovali za svojega favorite, vam v nadaljevanju ponujamo obrazložitve nominacij.

JANJA GARNBRET :

Športna plezalka Janja Garnbret je prva in edina na svetu s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah – težavnost, balvani in olimpijska kombinacija. Je tudi trikratna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, v sezoni 2018 je na vseh tekmah, na katerih je nastopila, končala na prvem ali drugem mestu. Je Športnica leta po izboru športnih novinarjev Slovenije in še vedno rekorderka po številu osvojenih točk svetovnega pokala. V sezoni 2017 jih je osvojila 1135, kar do sedaj ni uspelo še nobeni plezalki v zgodovini tega športa. Prepoznavna je po lahkotnem in sproščenem plezalnem slogu. Janja je vedno korak pred konkurenco, odlikujejo jo izjemna discipliniranost, delavnost in doslednost.

ALJAŽ VERHOVNIK:

Aljaž Verhovnik, ki vodi Mladinski svet Ravne že od leta 2011, je tudi pobudnik za ustanovitev Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ki je z aktivnostmi za hitro cesto na Koroško pričela že leta 2014. Danes ga vsi poznamo kot njenega prizadevnega koordinatorja, funkcijo pa opravlja prostovoljno. Medtem, ko vsako leto v Mladinski iniciativi poskrbijo za domiselne aktivnosti, s katerimi opozarjajo, da je hitra cesta na Koroško res nujna za njen preboj, podeljujejo nazive Ambasadorji Ho’čmo cesto., pa ne velja prezreti, da je Aljaž Verhovnik v sodelovanju s kolegom Andrejem Grobelnikom pred dvema letoma pripravil študijo o Koroški in 3. razvojni osi z naslovom HOČ’MO CESTO, ki jo je ilustriral Ciril Horjak, recenziral pa dr. France Križanič. Omenjena publikacija je tudi edina doslej, ki je raziskovala in dokazala nujnost izgradnje 3. razvojne osi na Koroško.

FLORJANA KRAGELNIK:

Florjani Kragelnik, vzgojiteljici vrtca Slovenj Gradec, se je ideja otrokom ponuditi nekaj več, porodila leta 2002. Tako je zaživela živa pravljična Dežela škratov na Zagmajškovi domačiji, ki je z leti postajala vse privlačnejša za vse generacije. Škratje vsako jesen otroke razveseljujejo v škratovem gozdu, delavnicah, jih zaposlijo z igrami, z vožnjo s škratovim vrtiljakom, vlakcem in z lokalno kulinarično ponudbo. Prireditev je postala prepoznavna v lokalnem okolju, pa tudi širom po Sloveniji. Z njo otroci spoznavajo ljudsko izročilo, se vračajo k naravi, z druženjem v naravi pa se seznanjajo tudi z varovanjem okolja in ohranjanjem naravnih bogastev. Škratova dežela je projekt, ki je povezal člane družine Kragelnik, krajane Gmajne, prijatelje, znance in tako postal tudi formalna oblika Kulturno – etnološkega društva Dežela škratov.

SUZANA FAJMUT – ŠTRUCL:

Magistrica Suzana Fajmut Štrucl že več kot dvajset let dela na razvoju turističnih produktov na Koroškem. Ob zaprtju rudnika svinca in cinka Mežica je skupaj s svojim sodelavci začela z ohranjanjem in varovanjem kulturne, naravne in tehnične dediščine rudarjenja, na osnovi katere so pod njenim vodstvom razvili turistični rudnik in muzej Podzemlje Pece. Z novimi inovativnimi turističnimi produkti, kot so ogled rudnika z rudarskim vlakom, s kolesi po rudarskih rovih, s kajakom po potopljenem delu rudnika, z dogodki in koncerti, pa je Podzemlje Pece postalo pomembna turistična destinacija na Koroškem in v zadnjem času tudi Sloveniji. Suzana Fajmut Štrucl je bila tudi pobudnik za ustanovitev čezmejnega Geoparka Karavanke in je vodila projekt za njegovo vzpostavitev. S svojo družino je aktivno sodelovala pri razvoju gorskega kolesarjenja na Koroškem z vzpostavitvijo prvega kolesarskega hotela v Sloveniji in gorsko kolesarskega parka na Jamnici.

Vir: Koroški radio