Search
Close this search box.

FOTO: Uradno se je pričelo Svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji z gorskimi kolesi

Danes so v prostorih MKC Slovenj Gradec tudi uradno otvorili Svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji z gorskimi kolesi, katerega se bo udeležilo skoraj 400 tekmovalcev iz celotnega sveta.

V prostorih MKC Slovenj Gradec so danes tudi uradno otvorili Svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji z gorskimi kolesi, ki bo potekalo vse do 21. maja.

Na veteranskem svetovnem prvenstvu lahko tekmujejo petintridesetletniki in starejši, v starostnih kategorijah na pet let, do zadnje kategorije, petinosemdesetletnikov, v katero se lahko prijavijo tudi starejši. Najstarejši tekmovalec k nam prihaja iz Italije in šteje častitljivih 90 let! 

Na dogodku je spregovoril Gregor Raj, vodja tekmovanja in predsednik Orientacijskega kluba Slovenj Gradec, ki se je zahvalil županu MO Slovenj Gradec, društvom, ter vsem ostalim sodelujočim, da so kakorkoli pripomogli pri organizaciji tega pomembnega dogodka.

K besedi je bil povabljen tudi župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler, ki je povedal, da je počaščen, da je v Slovenj Gradcu toliko tekmovalcev iz 29 držav. Tekmovalcem je zaželel, da naj tekmovanje poteka v športnem vzdušju in brez poškodb in, da so zanj vsi zmagovalci.

Poleg župana sta se dogodka med drugimi udeležila tudi podžupanja Martina Šisernik in podžupan dr. Peter Pungartnik, svetnice in svetniki, predsednica Športne zveze Slovenj Gradec, mag. Mojca Verhovnik, tekmovalci in organizatorji.

Med 17. in 21. majem bodo v Slovenj Gradcu potekala tri tekmovanja, en dan pa se bodo tekmovalci preselili v Komendo. Slovenj Gradec je tradicionalno športno mesto, center slovenske orientacije z gorskimi kolesi, ki ga obkrožajo atraktivni gozdni tereni, sloves Komende pa je v svet popeljal kolesarski as Tadej Pogačar, le da v drugi kolesarski kategoriji.

Tekmovanje poteka pod okriljem in v skladu s pravili Mednarodne orientacijske zveze (IOF) in Orientacijske zveze Slovenije. Petdnevni dogodek organizira domači Orientacijski klub Slovenj Gradec z vodjem tekmovanja Gregorjem Rajem, s pomočjo Orientacijskega kluba Komenda, Mestne občine Slovenj Gradec, Občine Komenda, številnih prostovoljcev in s soglasjem lastnikov zemljišč, ki jih bodo prečkale tekmovalne proge.  

Prijavljenih je okrog 320 tekmovalcev iz 29 držav. Najštevilčnejše ekipe so češka, avstrijska in švedska; najbolj oddaljeni tekmovalci pa priletijo iz Japonske, Avstralije, Nove Zelandije in Združenih držav Amerike. 

Poleg rednega tekmovanja se bo na vzporednih tekmah v neveteranskih kategorijah pomerilo še 50 tekmovalcev. Udeleženci, kot izhaja iz pretekle prakse tovrstnih tekmovanj, pogosto združijo tekmovanje s počitnicami in destinacijskim turizmom (spoznavanje države gostiteljice ter zanimivosti v okolici tekmovalnega centra je pomemben del obiskovanja orientacijskih tekem). Izjemno pomembna bo tudi udeležba in vpletenost lokalne skupnosti ter promocijski potencial, ki ga takšna tekma prinaša – tako na Koroškem in Gorenjskem kot na nacionalni ravni.

SPORED TEKMOVANJA

  • Sreda, 17. maj 2023: Uradni trening in otvoritev, Slovenj Gradec
  • Četrtek, 18. maj 2023: Skupinski start, Slovenj Gradec / jug Dobrave
  • Petek, 19. maj 2023: Srednja razdalja, Komenda
  • Sobota, 20. maj 2023: Dolga razdalja, Slovenj Gradec / Raduše in Stari trg
  • Nedelja, 21. maj 2023: Šprint, Slovenj Gradec / mesto

V soboto in nedeljo bo tako za spremljevalce veteranov, mlajše in tudi začetnike vzporedno s svetovnim veteranskim prvenstvom organizirano tudi državno tekmovanje v orientaciji z gorskimi kolesi – tradicionalni, že 18. Pokal Slovenj Gradca (SG MTBO), ki šteje tudi za slovensko MTBO ligo.

Orientacijski klub Slovenj Gradec (OK SG) se ponaša z bogato tradicijo, saj deluje že več kot trideset let. Prventstveno se ukvarja z orientacijo z gorskimi kolesi, kjer je tudi najuspešnejši slovenski klub v tej podvrsti orietacijskega športa: njegovi člani so večkratni državni prvaki in podprvaki, vidne rezultate pa dosegajo tudi na mednarodnih tekmovanjih. V zadnjih letih člani vse več tekmujejo tudi v orientacijskem teku, kjer tako najmlajši kot najstarejši dosegajo vidne uspehe na državnem nivoju. Predsednik kluba je Gregor Raj, ki velja za gonilno silo razvoja orientacije z gorskimi kolesi (MTBO) pri nas, je za svoje prizadevno delo prejel tudi občinsko priznanje, Železnikarjevo plaketo.

Dogodki

Danes so v prostorih MKC Slovenj Gradec tudi uradno otvorili Svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji z gorskimi kolesi, katerega se bo udeležilo skoraj 400 tekmovalcev iz celotnega sveta.