Združenje Srebrna nit poziva vlado k aktivnostim za boljši položaj starejših

Združenje Srebrna nit v odprtem pismu poziva premierja Marjana Šarca in predsednike koalicijskih strank k takojšnjim aktivnostim za boljši položaj starejših. Zahtevajo denimo, da vlada z rebalansom proračuna za leti 2020 in 2021 takoj zagotovi proračunska sredstva, s katerimi se bodo pomembno skrajšale predolge čakalne dobe v domovih za starejše.

Predolge čakalne dobe starostnikov za sprejem v ustrezne ustanove bo mogoče skrajšati denimo z gradnjo novih domov in s financiranjem stanovanjskih skupnosti, so zapisali v javnem pismu.

Preberite tudi: V letu 2020 starostna upokojitev možna s 60 leti starosti in 40 leti pokojninske dobe brez dokupa

Zahtevajo tudi sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi. Hkrati je treba po njihovem pozivu zagotoviti stabilen javni solidarnostni vir financiranja in sprejeti ustrezne ukrepe za dovolj kadra, ki bo izvajal integrirane storitve za starejše.

Nesoglasje med ministrstvoma za zdravje in za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki traja že več kot desetletje, je po navedbah združenja številne pomoči potrebne starostnike postavilo pred zaprta vrata. Po podatkih z današnjega dne, objavljenih na spletni strani Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, je namreč aktualnih vlog za sprejem v dom ali poseben socialnovarstveni zavod, kar 1784, so navedli.

Poleg tega je po njihovem pozivu nujna ustanovitev neodvisnega organa za vprašanja starejših.

Spomnili so na revizijo računskega sodišča, objavljeno septembra lani. V skladu z njo vlada ter ministrstvi za delo in za zdravje v obdobju od leta 2007 do konca junija 2018 niso bili uspešni pri zagotavljanju dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva, skrb države za zagotavljanje pomoči vsem pomoči potrebnim v revidiranem obdobju pa ni bila zadovoljiva.

Preberite tudi: V Domu starejših Na Fari na Prevaljah napovedujejo višjo ceno oskrbnine in Levica vlado poziva k preprečitvi dviga cen oskrbe v domovih za starejše in posebnih zavodih

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije