Search
Close this search box.

V Domu starejših Na Fari na Prevaljah napovedujejo višjo ceno oskrbnine

Domovi za starejše z novim letom dvignili cene.

Z novim letom so se v nekaterih domovih za starejše oskrbnine zvišale, med drugim tudi v Domu starejših na Prevaljah. Cene naj bi vstopile v veljavo predvidoma marca, ampak jih mora potrditi še Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je konec leta napovedala, da stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čaka nova podražitev cen oskrbe. Kot so pojasnili na njihovi spletni strani, so podražitve posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar so se stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od 5 do 8 odstotkov. Izvajalci institucionalnega varstva so bili zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela. Tokratni dvig stroškov dela je omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci sami, njihovi svojci ali občine.

Napovedali so še, da se bodo cene dvignile za 0,5 do 2 odstotka. Na spletni strani oddaje Koda so pojasnili, da se Ministrstvo za delo z napovedjo podražitve cen ni strinjalo in domove pozvalo, naj cene zvišajo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu naj ne preseže 1,5 odstotka zvišanja v primerjavi s prej veljavnimi cenami.

Kot so zapisali na spletni strani oddaje Koda, ki ste jo lahko danes spremljali tudi na prvem programu TV Slovenija, so v domu na Prevaljah izračunali, da bodo dvig plač lahko pokrili z 0,9-odstotnim zvišanjem cen, kar pomeni dobrih pet evrov na mesec za oskrbo I in 9 evrov na mesec za oskrbo II.

Direktorica doma starejših Na Fari na Prevaljah Stanka Vauh je za oddajo Koda povedala, da se pri stanovalcih pozna vsak evro: “Mene boli srce, ko vidim 95 let staro gospo pri nas v domu, za katero oskrbnino plačuje njen sin, star 70 let, ki je tudi že v penziji. Z ženo imata nizke penzije in vprašati se je treba, kam to pelje.” Stanovalka doma na Prevaljah prizna, da ji, ko plača oskrbnino, ne ostane niti za kavo.

“Imam zgolj denar od obiskov, ko mi navadno kaj dajo, drugače pa nimam nič. 37 let hodiš v službo, pa na koncu nimaš za eno kavo,” pa je novinarki RTV povedala upokojenka Urška Katiš, ki je v domu Na Fari že 13 let.

V oddaji Koda so vprašanje glede povišanja cen naslovili na 40 domov, odgovorilo jih je 22. Kot navajajo na spletni strani omenjene oddaje, se »štirinajst domov za starejše za podražitev ni odločilo, v sedmih pa so se cene oskrbnin januarja dvignile, in sicer za oskrbo pokretnih za 0,5 do 1,6 odstotka, za oskrbo oseb s starostno demenco in sorodnimi stanji pa bo nova cena od 0,9 do 3,1 odstotka višja.

“Največji dvig cen, 1,6 % za oskrbo I in 3,1 % za oskrbo IV, je v Centru starejših Pristan Vipava. Za oskrbo I to pomeni višjo ceno za 12,9 evra na mesec, za oskrbo IV pa 36,9 evra na mesec. Vse spremembe cen pa mora pred uveljavitvijo potrditi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,« še dodajajo v oddaji Koda, katere posnetek si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: Oddaja Koda, spletna stran skupnost socialnih zavodov Slovenije

Domovi za starejše z novim letom dvignili cene.