ZDA s talibani podpisale zgodovinski mirovni dogovor, slovenski vojaki ostajajo v Afganistanu

Fotografija je simbolična.

ZDA in talibani so včeraj v Dohi podpisali zgodovinski mirovni dogovor, ki naj bi Afganistanu po več kot 18 letih prinesel konec nasilja s postopnim umikom ameriških vojakov iz države ter pričetkom dialoga med talibani in afganistansko vlado.

Dogovor predvideva umik ameriških vojakov iz Afganistana. ZDA naj bi sprva v 135 dneh zmanjšale število svojih vojakov s približno 12.000 na 8600, če se bodo talibani držali danes podpisanega, da država ne bo postala varno zatočišče za teroriste in da bodo začeli mirovne pogovore z vlado v Kabulu, pa se bodo ZDA in njene partnerice v roku 14 mesecih popolnoma umaknile iz države.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) sklenitev dogovorov med ZDA in Afganistanom ter med ZDA in Talibani o začetku dialoga med sprtima stranema v Afganistanu v smeri trajnega miru pozdravlja. Prepričani so, da je lahko le s polno angažiranostjo obeh strani v vključujoč dialog, ki je zavezan iskanju kompromisa možno doseči trden dogovor, ki vodi v trajen mir in stabilnost za vse prebivalce Afganistana.

Takšen dogovor lahko omogoči obnovo, razvoj, večja tuja vlaganja in hitrejši gospodarski napredek Afganistana. MZZ pozdravlja dosedanji napredek Afganistana in uspehe v boju proti terorizmu ter napore za uveljavitev človekovih pravic, zlasti pravic in opolnomočenje žensk in mladih, k čemur je v zadnjih letih finančno in z razvojnimi projekti prispevala tudi Slovenija.

Za nadaljnji vzdržen razvoj bodo ključnega pomena spoštovanje človekovih pravic, boj proti korupciji in izgradnja ter krepitev institucij afganistanske države. Pripadniki Slovenske vojske ostajajo v Afganistanu, o nadaljnjih korakih pa se bodo zaveznice, tako kot doslej, odločale skupaj in v sodelovanju z afganistansko vlado.

Vir: gov.si, STA

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun