Zaradi epidemije covida-19 načrtujejo prepoved polic s sladkarijami ob izhodu, navedbo kalorij na jedilnih listih …

Britanska vlada je danes predstavila načrt za boj proti debelosti v državi, za pripravo katerega so se odločili zaradi epidemije covida-19. Ta namreč precej bolj ogroža debele ljudi. Med drugim bodo morale v skladu z načrtom restavracije na jedilnikih navesti kalorije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
fruit-jelly-539695_1920

Kalorije bodo morale v jedilnikih navesti restavracije in kavarne, ki imajo več kot 250 zaposlenih. Načrt predvideva tudi prepoved ponudb, v katerih kupec dobi dva nezdrava izdelka za ceno enega. Poleg tega pred 21. uro ne bodo smeli predvajati televizijskih oglasov z nezdravo prehrano. V načrtu je še predlog, da bi prepovedali police s sladkarijami ob izhodu.

Britanska vlada je načrt pripravila v luči epidemije covida-19. Študija angleškega inštituta za javno zdravje je namreč pokazala, da debelost poveča tveganje za smrt zaradi covida-19 za 40 odstotkov.

Med kritično bolnimi bolniki s covidom-19 na intenzivni negi je bilo v Veliki Britaniji osem odstotkov bolezensko debelih. Med prebivalstvom je sicer manj kot tri odstotke ljudi bolezensko debelih.

Večjo težo, kot je zdravo, ima v Veliki Britaniji dve tretjini ljudi. 36 odstotkov jih je prekomerno težkih, 28 odstotkov pa debelih.

Svoj boj s težo je v videu, objavljenem na Twitterju, opisal tudi britanski premier Boris Johnson, ki je tudi sam zbolel za covidom-19. Nekaj dni je bil na intenzivni negi. “Hujšati je težko, a z majhnimi spremembami se lahko vsi počutimo bolj zdravi,” je povedal. V videu britanski premier sprehaja psa.

V glavni opozicijski laburistični stranki so bili do načrta kritični. “Učinkovita strategija boja proti debelosti potrebuje dejanja, ne posvetovanj,” je povedal minister za zdravje vlade v senci Alex Norris.

Več iz istega kraja

prijavi se

prijavi se v svoj račun