Varne države ne dajejo na voljo dovolj mest za begunce

Lani komaj pet od sto beguncev našlo novo domovino

Od okoli 1,4 milijona beguncev, ki nujno potrebujejo novo domovino, so lani na varno preselili le 63.696 beguncev, kar je manj kot pet odstotkov. Varne države ne dajejo na voljo dovolj mest za begunce, opozarjajo v danes objavljenem poročilu Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).

“Relokacija ni rešitev za vse begunce na svetu, ampak je ukrep, ki rešuje življenja in zagotavlja zaščito najbolj ranljivih,” je dejala direktorica mednarodne zaščita pri UNHCR Grainne O’Hara.

Po svetu je na begu okoli 70 milijonov ljudi, od tega okoli 30 milijonov zunaj svoje domovine.

Število relokacij lani je bilo sicer za 14 odstotkov višje v primerjavi z letom 2018, ko so v varne države preselili 55.680 ljudi. Lani so največji delež beguncev premestili v ZDA, sledijo Kanada, Velika Britanija, Švedska in Nemčija. Največ preseljenih beguncev je bilo iz Sirije, DR Kongo in Mjanmara.

UNHCR si prizadeva, da bi še več držav odprlo svoja vrata za begunce. Letos so si za cilj postavili, da bodo v 31 držav premestili 70.000 beguncev.

Begunce se upošteva za relokacijo, če imajo posebne potrebe ali če veljajo za osebe, ki nujno potrebujejo zaščito. V tej skupini so med drugim istospolno usmerjeni in invalidi. Iskalci zaščite lahko zaprosijo za pomoč preko UNHCR, ta pa skuša urediti njihovo namestitev v eni od varnih držav. UNHCR skrbi izključno za begunce, ki jih preganjajo, ne pa tudi za migrante, ki v tujini iščejo možnost boljšega zaslužka.