V Sloveniji živi 11 vrst kač, med njimi so tudi strupene

gad
FOTO: Pixabay

V UKC Ljubljana so letos obravnavali 4 ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so zagotovili protiserum. V lanskem letu je Center za zastrupitve obravnaval 12  primerov, primerljivo tudi v prejšnjih letih (2017 -12, 2016 – 10, 2015 -9).

V Sloveniji živi 11 vrst kač, med njimi so tudi tri strupene – modras, navadni gad in laški gad. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi. A da bi odrasel človek umrl zaradi ugriza strupenjače iz naših krajev, bi moral imeti že zelo veliko smolo, poudarja Damjan Grenc, dr. med. Njihovi strupi lahko povzročajo hude otekline in motnje v delovanju sistema strjevanja krvi.

Slika je simbolična
FOTO: Pixabay

Kar 25 odstotkov ugrizov, ki jih obravnavajo v centru, je ugrizov v roke. V primeru, da do ugriza pride, Damjan Grenc, dr. med. iz Centra za zastrupitve svetuje, da kačo slikate oz. jo identificirate.

»V Center za zastrupitve UKC Ljubljana pridejo le bolniki, ki imajo srednje hude do hude znake zastrupitve zaradi ugriza strupenih kač. Če pride do zelo velike lokalne otekline, če imajo ljudje hude bolečine ali bruhajo, imajo drisko, nizek pritisk, težko dihajo ali imajo kako drugo sistemsko reakcijo, poiščejo zdravniško pomoč. Veliko ljudi zdravniške pomoči sploh ne poišče, ugrizi kač namreč najpogosteje sploh niso nevarni. Ljudem svetujem, naj se kačam v naravi izognejo in ne drezajo vanje. V kače torej ne drezamo, se jih izogibamo. Zavedati se je treba, da kače so in da posegamo v njihovo naravno okolje,« dodaja Grenc.

Slika je simbolična
FOTO: Pixabay

Zdravniki v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana obravnavajo poleg primerov ugriza kače v naravi tudi ugrize eksotičnih kač (na primer ugriz mokasinke in klopotače na razstavi kač).

»Ob sumu, da je prišlo do ugriza kače svetujem, da se človek pri odločitvi, ali bo poiskal zdravniško pomoč, ravna po svojem počutju. Ko kača ugrizne, lahko to zgleda zelo različno, lahko sta klasični dve luknjici, lahko je samo ena luknjica, lahko je opraskanina, odvisno od situacije, v kateri je do ugriza prišlo,« pravi Damjan Grenc, dr. med.

Ugrizno mesto je treba očistiti, če bi ob mestu ugriza še ostalo kaj strupa, ga je treba obrisati stran od mesta rane, da se ga ne zanese še dodatno v rano, nato se rano pokrije, prizadeti ud se imobilizira po načelih prve pomoči in se poskuša bolnika na čim manj travmatičen način spraviti do zdravnika. “Ne zarezujemo, ne podvezujemo, ne sesamo, ne izžigamo, to so dokazano metode, ki ne učinkujejo, ne pomagajo. Strupa kače ne morete dobiti ven iz rane, počasi se širi v tkiva, po žilah se raznese po telesu,” poudarja Damjan Grenc, dr. med.

V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravijo vse vrste akutnih in kroničnih zastrupitev ter nudijo 24-urno informacijsko konzultativno službo s področja klinične toksikologije vsem zdravnikom in drugim strokovnjakom v Sloveniji, na primer farmacevtom, veterinarjem, policistom itd.

VIR: UKC Ljubljana

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.