V SKGZ zaskrbljeni zaradi obveznega testiranja za dnevne migrante v Slovenijo

V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ), eni od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, so danes izrazili zaskrbljenost nad odlokom slovenske vlade, v skladu s katerim bodo morali negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Slovenijo predložiti tudi čezmejni delavci in študenti. Od slovenskih oblasti pričakujejo hiter odziv.
test

Slovenska vlada je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo morali od petka za prehod meje brez napotitve v karanteno negativni test, ki ne bo starejši od sedmih dni, predložiti čezmejni dnevni delovni migranti, ki delajo v eni od držav EU ali schengenskega območja in se vračajo v 14 urah po prehodu meje. To bo veljalo tudi za osebe, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji oz. EU. Negativen izvid bo po novem potrebovalo še več drugih skupin ljudi.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je izrazila veliko zaskrbljenost zaradi tega odloka. Ta je po navedbah SKGZ prizadel predvsem obmejno prebivalstvo, ki dnevno prehaja mejo tako zaradi gospodarskih dejavnosti kot tudi zaradi študijskih obveznosti. Spomnili so, da je trenutno ravno izpitno obdobje.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in njena predsednica od slovenske države pričakujeta hitro reakcijo in razumevanje težavnosti nastalega stanja,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Dodali so, da so že danes potekali intenzivni stiki s slovenskimi diplomatskimi predstavništvi v Italiji in člani slovenske vlade. Dobrila je po telefonu govorila z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleno Jaklitsch. Ta je po navedbah SKGZ zagotovila, da bo o problematičnosti novega ukrepa govorila z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom.

Jaklitschevi, Hojsu in zunanjemu ministru Anžetu Logarju pa je predsednica SKGZ poslala tudi dopis, v katerem je izrazila zaskrbljenost zaradi tega ukrepa.

O tem bo z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu lahko govorila tudi v petek v Ljubljani na srečanju predstavnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji z ministrico na temo kohezijskih sredstev.

Iz Hrvaške medtem poročajo, da sta zaradi novega slovenskega odloka zdravstvena domova v Karlovcu in Ozalju že drevi organizirala testiranje za dnevne migrante, ki delajo v Sloveniji. Cena testiranja znaša 150 hrvaških kun (nekaj manj kot 20 evrov), zaradi česar delavce po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina skrbijo stroški testiranja.

Preberi še:  V Italiji po smrti 18-letnice dodatno omejili uporabo AstraZenece