V Nemčiji dogovor o podaljšanju ukrepov do 14. februarja

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes s ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel dogovorila o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa najmanj do 14. februarja, so sporočili viri, ki sodelujejo na pogovorih
corona-5499711_1920

Nemška vlada je predlagala podaljšanje protikoronskih ukrepov, ki bi se sicer iztekli konec januarja, do sredine februarja, razmišlja pa tudi o uvedbi strožjih ukrepov, saj se število novih okužb ne zmanjšuje bistveno. Predlog naj bi med zveznimi deželami naletel na nekaj neodobravanja.

Glede na vladni predlog, o katerem je Merklova govorila z ministrskimi predsedniki 16 zveznih dežel, naj bi zaostrili pravila glede nošenja zaščitnih mask v javnem prevozu in trgovinah, okrepili naj bi tudi pritisk na delodajalce, da zaposlenim omogočijo delo od doma.

Pripombe na predlog so imele predvsem zvezne dežele, ki jih vodijo socialdemokrati (SPD). Med drugim dvomijo, da so strožji ukrepi sploh nujni.

V Nemčiji strogi ukrepi za zajezitev virusa veljajo od začetka novembra, ko so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine.

Ti ukrepi so izravnali krivuljo okužb, nekoliko se je zmanjšalo tudi število bolnikov na intenzivni negi, je dejal tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert.Ta trend je previdno pozitiven in dosežek omejitev zadnjih tednov,” je dodal.

Pogovori Merklove in ministrskih predsednikov zveznih dežel bi morali po prvotnih načrtih potekati 25. januarja, a so ga zaradi pojava novih sevov koronavirusa preložili na danes.

Strokovnjaki so v ponedeljek zvečer pozvali k zaostritvi ukrepov, največjo nevarnost vidijo v novih sevih novega koronavirusa.

Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 11.369 novih okužb, umrlo je še 989 ljudi. Še pred tednom dni so poročali o 12.802 novih okužbah in 891 smrtnih primerih.

Preberi še:  Kurz za enotno potrdilo o cepljenju na ravni EU

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

Več iz istega kraja

Več iz istega kraja

prijavi se

prijavi se v svoj račun