V Franciji potrdili pet novih okužb s koronavirusom, zaprli tudi dve šoli

laboratorij pikabay

V več državah so danes potrdili nove primere okužb z novim koronavirusom, med drugim sedem na Tajskem in pet v Franciji. S tem se je število okuženih v Evropi povzpelo na 37. Kitajska pa je danes sporočila, da so bolezen, ki jo povzroča novi virus, neuradno poimenovali pljučnica novega koronavirusa.

Francosko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so pri petih britanskih državljanih, ki so bivali v Savojskih Alpah, potrdili novi koronavirus. S tem se je število potrjenih okužb v Franciji povzpelo na 11. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, okuženi, med katerimi je tudi devetletni otrok, za zdaj ne kažejo znakov hujšega obolenja.

Vseh pet okuženih, ki so skupaj bivali v počitniški hišici v kraju Contamines-Montjoie blizu Mont Blanca, je povezanih z Britancem, ki se je pred prihodom v Francijo mudil v Singapurju. Poleg te peterice so preventivno hospitalizirali še šest Britancev, ki so bivali v isti počitniški hišici.

Preberite tudi: Kako se počutijo Slovenci v karanteni na ladji z okuženimi s koronavirusom? (VIDEO)

Na popoldanski novinarski konferenci je direktor regionalne zdravstvene agencije Jean-Yves Grall sporočil, da bodo zaprli šoli v Contamines-Montjoieju in Saint-Gervaisu, ki ju je obiskal okuženi devetletnik. Šoli, ki imata skupaj okoli 350 učencev, bosta prihodnji teden zaprti, da bodo lahko opravili preiskave in preučili, s kom je imel okuženi kontakte.

Kot so pojasnili, izhajajo iz načela, da otroci, pri katerih ni simptomov, niso okuženi, vendar bodo med inkubacijsko dobo na opazovanju. Zdravstvene oblasti v regiji so zaradi dogajanja vzpostavile krizno celico in klicni center.

Kot je za AFP ob tem opozoril profesor z Univerze v Southamptonu Michael Head, ki se ukvarja s problematiko globalnega zdravja, je Singapur pomembno prometno vozlišče, zato bi se lahko število primerov okužb po svetu, ki prihajajo od tam, še povečalo. “V omenjenem francoskem smučarskem središču pa dopustujejo državljani številnih držav, zato obstaja možnost nadaljnjega širjenja,” je dodal.

V Evropi so doslej največ okužb odkrili v Nemčiji, in sicer 14.

Na Tajskem pa so potrdili sedem novih primerov okužbe. Skupaj jih je tako v tej državi doslej 32. Kot so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje, gre za tri Tajce in štiri kitajske državljane. V tajskih bolnišnicah je trenutno 22 obolelih, medtem ko so jih deset že odpustili.

V Singapurju, kjer so doslej zabeležili 33 primerov okužbe, so oblasti danes stopnjo ogroženosti zaradi koronavirusa zvišale na oranžno – drugo najvišjo na štiristopenjski lestvici. Oranžna stopnja, ki so jo razglasili tudi med izbruhom sarsa leta 2003, pomeni, da je virus zelo nevaren in se hitro prenaša med ljudmi.

Posledično so v trgovinah po Singapurju, kjer živi okoli 5,7 milijona ljudi, nastale dolge vrste ljudi z zaščitnimi maskami. Nakupovali so osnovne potrebščine, predvsem riž, rezance in toaletni papir, poroča AFP.

Medtem ko so na Kitajskem bolezen, ki jo povzroča novi virus, neuradno poimenovali pljučnica novega koronavirusa, se v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) še vedno niso odločili o uradnem poimenovanju. Končno odločitev o tem gre pričakovati v prihodnjih dneh.

Pri WHO so zelo previdni glede poimenovanja, saj ne želijo stigmatizirati določenega kraja ali prebivalcev. Tako njihove smernice odsvetujejo poimenovanja, kot sta wuhanski ali kitajski virus.

Prav tako ne odobravajo poimenovanja po živalih. Prašičja gripa je na primer pred leti povzročila veliko škodo rejcem prašičev, čeprav so bili prenašalci ljudje, ne pa te živali.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.