Kako se počutijo Slovenci v karanteni na ladji z okuženimi s koronavirusom? (VIDEO)

Screenshot_2020-02-07 Free Image on Pixabay - Cruise, Ship, Cruiser, Cruise Ship
Fotografija je simbolična.

Na ladji za križarjenje, ki je zaradi nevarnega koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, je tudi šest slovenskih državljanov. So v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu in se po dosedanjih informacijah počutijo dobro, je danes v Ljubljani sporočil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Izjava vodje konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andreja Štera.

Gre za tri pare odraslih slovenskih turistov. V stiku s slovenskim veleposlaništvom so od dneva, ko je bila za ladjo Diamond Princess odrejena 14-dnevna karantena.

“So v redu in niso med tistimi, pri katerih je bilo ugotovljeno obolenje. Zdravstveno skrb zanje izvajajo japonske oblasti, naše ministrstvo, zlasti kolegi na veleposlaništvu v Tokiu pa skrbijo za stik z njimi,” predvsem glede informacij, je pojasnil Šter.

Na ladji so sicer okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri najmanj 61 ljudeh. Med njimi so državljani Japonske, ZDA, Kanade, Avstralije, Argentine ter Velike Britanije. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess, na kateri je okoli 3700 ljudi, doslej opravile teste pri 273 ljudeh, so poročale tuje tiskovne agencije.

Šter je na novinarski konferenci danes pojasnil, da bi bila za slovenske potnike na tej ladji v vsakem primeru uvedena 14-dnevna karantena oz. osamitev, ker so bili na tej ladji, na kateri so odkrili okužene ljudi. Ali bodo po končani karanteni ladje imeli dodatne težave ob vračanju v domovino in jih bodo morda doleteli dodatni omejevalni ukrepi, je težko napovedovati, zlasti kaj bo pri prehodu mednarodnih letališč, je še dejal.

Napovedal je, da jim bodo pomagali pri organiziranju povratka v domovino. Skušali pa ga bodo izvesti na tak način, da se jih ne bo izpostavljalo novim nevarnostim oziroma da bi se ogrožalo njihovo zdravje, je še povedal Šter.

PREBERITE TUDI: Na križarki med 61 okuženimi s koronavirusom v karanteni tudi šest Slovencev

Izrazil je še prepričanje, da bo za potnike na tej ladji za križarjenje dobro poskrbljeno in da 14-dnevni nepredviden postanek ne bo predstavljal večjega problema glede oskrbe. Ta poteka normalno, za to pa so odgovorne japonske oblasti, je povedal Šter. Trenutno je ladja prisilno zasidrana že tretji dan.

Šter je še opozoril na odgovorno obveščanje o pravih informacijah glede širjenja tega koronavirusa. Pretiravanje v katerokoli smer lahko ustvarja nepotrebne probleme, tako “olepševanje položaja in prikrivanje pravih dejstev” kot tudi “delanje problema, kjer ga ni”, je pozval Šter.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.