Na križarki med 61 okuženimi s koronavirusom v karanteni tudi šest Slovencev

Fotografija je simbolična.

Po zadnjih uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161 primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Naraslo je tudi število okuženih na ladji za križarjenja na Japonskem.

Po podatkih kitajske Nacionalne zdravstvene komisije so v zadnjem dnevu zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije ter še 3143 novih primerov okužbe. S tem se je število umrlih za novim koronavirusom povzpelo na 636, okuženih pa na 31.161. Med njimi jih je 4800 v kritičnem stanju.

Z ladje za križarjenja, ki je v karanteni pred obalo Japonske, so sporočili, da so okužbo z virusom potrdili še pri 41 ljudeh, kar pomeni, da je med ladijskimi potniki z virusom doslej okuženih najmanj 61 ljudi. Med novo potrjenimi okuženimi je 21 Japoncev ter tudi državljani Amerike, Kanade, Avstralije, Argentine ter britanski državljan. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess doslej opravile teste pri 273 ljudeh.

Po poročanju Radia Slovenija je na tej ladji v karanteni tudi šest slovenskih državljanov. Znakov okužbe ne kažejo.

20 ljudi, pri katerih so okužbo potrdili najprej, so že umaknili z ladje. Med njimi je tudi oseba, ki je v kritičnem stanju, je sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje, a ni navedlo podrobnosti.

Iz Kitajske tudi poročajo, da je davi po krajevnem času umrl oftamolog Li Wenliang, ki so ga kitajske oblasti sprva kaznovale, ker je konec decembra lani prvi opozoril na novi koronavirus. Kitajske oblasti so napovedale preiskavo vseh okoliščin njegove smrti.

Kot je sporočila bolnišnica v Wuhanu, je 34-letni Li umrl zgodaj davi po krajevnem času (v četrtek zvečer po srednjeevropskem). Nekateri mediji so sicer poročali, da je zdravniku odpovedalo srce in da ga umetno ohranjajo pri življenju, a so kitajske oblasti danes uradno potrdile, da je umrl.

Na kitajskem družbenem omrežju Weibo, ki je kitajska različica Twitterja, je novica o smrti zdravnika, ki je za številne bil junak, sprožila veliko žalost ter jezo nad ravnanjem kitajskih oblasti v boju proti virusu.

O boju proti virusu sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednika ZDA in Kitajske, Donald Trump in Xi Jinping. Trump je, kot je sporočila Bela hiša, izrazil prepričanje, da je Kitajska sposobna obvladati epidemijo novega koronavirusa. Kot so še sporočili, sta se strinjala o nadaljevanju komunikacije in sodelovanja obeh strani.

Xi pa je izrazil prepričanje, da je boj proti širjenju novega koronavirus v odločilni fazi. Ob tem je spomnil na opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je države po svetu posvarila pred pretiranimi odzivi na epidemijo na Kitajskem.

Dogodki

Prosta delovna mesta