V enotedenskem poostrenem nadzoru policisti kontrolirali 235 avtobusov in 2.773 tovornih vozil ter odkrili 633 kršitev

truck_bus_rezultati

Med 22. in 28. julijem je v okviru mednarodne akcije Truck & Bus po vsej Sloveniji potekal poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, policisti pa so v tem času ugotovili 633 kršitev prometne zakonodaje. V enotedenskem poostrenem nadzoru so kontrolirali 235 avtobusov in 2.773 tovornih vozil. Pri 27 voznikih avtobusov in 526 voznikih tovornih vozil so skupaj ugotovili 633 kršitev.

Preberite tudi: V prometnih nesrečah letos umrlo 15 oseb več kot lani. Policisti napovedujejo številne preventivne akcije

Največ kršitev je bilo povezanih z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenitvijo vozil, neizpolnjevanjem zahteve po obveznih počitkih in odmorih voznikov ter nepravilno zavarovanim tovorom.

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ob tej priložnosti policisti znova opozarjajo vse voznike tovornih vozil in avtobusov, da upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti. Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite, še svetujejo policisti.

Vir: www.policija.si

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.