V Avstriji potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom

laboratory-2815641_1920

Na avstrijskem Tirolskem so pri dveh ljudeh potrdili okužbo z novim koronavirusom, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA danes sporočil deželni glavar Tirolske Günther Platter. Pri dvojici sta bila pozitivna oba testa na okužbo. Najmanj eden od okuženih je iz Lombardije.

Zaenkrat še ni jasno, kje sta se okužila, ni pa nobeden od 24-letnikov huje bolan. Trenutno imata zgolj vročino. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo v Innsbrucku in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku.

Še pred tem so avstrijski mediji poročali, da gre pri dvojici za Italijana, ki prihajata iz Lombardije, živita pa v Innsbrucku.

Pristojne oblasti sedaj poskušajo identificirati vse osebe, s katerimi sta bila obolela v stiku. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. Na tak način želi Avstrija preprečiti nadaljnje širjenje virusa.

Prav tako bodo na kliniki v Innsbrucku vzpostavili posebno ambulanto za primere suma na okužbo z novim koronavirusom, kjer naj bi takoj ugotovili, ali gre za okužbo z virusom. Skupno so doslej na Tirolskem testirali 14 oseb.

“Morda bodo teste opravili tudi pri osebah brez značilnih znakov. Tiste, pri katerih bo sum za okužbo, bodo preventivno dali v karanteno, obolele v zdravniško izolacijo,” so za APA pojasnili zdravniki. Avstrija ima sicer za obravnavo bolnikov z boleznijo covid-19 ali okužbo z virusom sars-cov-2 ter za morebitne primere sumov na voljo 56 bolnišnic.

V državi so okrepili ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, ko je konec tedna močno naraslo število okuženih na severu Italije. Doslej so jih našteli že več kot 280, sedem ljudi je umrlo. Večina okužb je v Lombardiji, prvi primer pa so v ponedeljek potrdili tudi v deželi Trentinsko – Zgornje Poadižje, ki meji na avstrijsko Tirolsko.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.

Na Gradiščanskem so danes preventivno vzpostavili tudi štab za koordinacijo, ki je v stalnem stiku s pristojnimi oblastmi, reševalnimi postajami ter bolnišnicami. “Na Gradiščanskem doslej ni bilo nobenega potrjenega primera bolezni zaradi koronavirusa,” je ob tem sporočil deželni glavar Gradiščanske Hans Peter Doskozil. Dodal je, da ni nobenih razlogov za paniko, a je pomembno sprejeti najboljše možne previdnostne ukrepe ter ostati pozoren.

V Avstriji bo poleg tega v četrtek sestanek deželnih glavarjev vseh devetih zveznih dežel s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in zdravje, na katerem bodo govorili o sodelovanju na ravni države, dežel ter občin v boju proti novemu koronavirusu.

Preberite tudi: Na Hrvaškem prvi primer okužbe s koronavirusom

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v torek, 25. februarja, odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem državljanov in vseh deležnikov MIZŠ glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavljate vprašanja, je: vprasanja.mizs@gov.si.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.