Na Hrvaškem prvi primer okužbe s koronavirusom

Screenshot_2020-01-30 Free Image on Pixabay - Hiv, Aids, Virus, Disease, Health
Fotografija je simbolična.

Mlajši moški je okužen z novim koronavirusom in je na zdravljenju na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu, je danes sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje simptome okužbe. Med 19. in 21. februarjem je bil v Milanu.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v torek, 25. februarja, odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem državljanov in vseh deležnikov MIZŠ glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavljate vprašanja, je: vprasanja.mizs@gov.si.

Po današnji seji hrvaškega nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu je Plenković novinarjem povedal, da je prvi okuženi s koronavirusom izoliran v zagrebški kliniki.

Hrvaški zdravstveni minister Beroš je povedal, da so potrdilo o prvi okužbi na Hrvaškem prejeli nekaj pred 12. uro. Pričakuje, da moški zaradi okužbe ne bo imel hujših posledic.

Napovedal je, da se bodo zdravstvene službe osredotočile na stike, ki jih je imel oboleli moški, da bi preprečili širjenje okužbe. Za tiste, ki so bili v neposredni bližini okuženega, bodo organizirali karanteno, za ostale pa zdravstveni nadzor, je napovedal. “Zdravstveni sistem je pripravljen. Storili bomo vse, da bi zagotovili varnost zdravja prebivalcev”, je dejal minister.

Beroš je ponovil, da gre za bolezen, ki je po svojem značaju podobna navadni gripi. Ne pričakuje, da bo na Hrvaškem prišlo do večjega števila zbolelih za covid-19, prav tako ne pričakuje hujših zdravstvenih zapletov pri tistih, ki bodo morda zboleli.

Plenković je še kot najbolj pomembno poudaril, da je Hrvaška pravočasno uvedla ukrepe za boj proti koronavirusu, potem ko se je bolezen pojavila na Kitajskem. Izpostavil je, da so vse pristojne hrvaške službe popolnoma angažirane ter da bodo o vsem pravočasno obveščali javnost.

Medtem na Hrvaškem čakajo še na izide testiranja devetih oseb, ki so delale v eni italijanskih tovarn v Lombardiji, v kateri je bilo 20 okuženih s koronavirusom. Hrvaški delavci so v reško bolnišnico prispeli minulo noč, eden izmed njih pa je imel simptome podobne gripi. Laboratorijske izide bodo imeli v popoldanskih urah, so napovedali v reški bolnišnici. Delavci so stari med 19 in 50 let.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja