V Avstriji 115 novih okužb z novim koronavirusom, na Hrvaškem 81

mejni prehod vič

V Avstriji so danes potrdili 115 novih okužb z novim koronavirusom. V tem tednu je to že tretjič, da je število novih okužb trimestna številka, a so hkrati potrdili manj okužb kot v četrtek, ko jih je bilo 170. V severni sosedi ob tem poteka okrepljeno testiranje na okužbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Povprečno na dan v Avstriji sedaj opravijo okoli 10.000 testov na okužbo z novim koronavirusom, kar je največ doslej, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Avstriji so doslej izvedli 883.000 testov na okužb z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski zunanji minister Rudolf Anschober je na današnji novinarski konferenci glede na številke novih okužb ocenil, da ni razlogov za preplah. Dodal je, da Avstrija beleži “stabilno” rast novih okužb, se pa mednarodno številke novih okužb gibljejo navzgor, kar ministra po njegovih besedah navdaja z zaskrbljenostjo.

V Avstriji imajo trenutno 1500 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravijo 103 bolniki, kar je eden več kot dan prej. Na ventilatorjih je trenutno 17 bolnikov. Število smrti zaradi covida-19 ostaja že teden dni pri številki 711.

Na Dunaju naj bi še danes popoldan objavili spremembe glede vstopa v državo iz rizičnih držav. Poleg tega je v Avstriji od danes ponovna obvezna uporaba zaščitnih mask v trgovinah, poštah in bankah. Že doslej je bila njihova uporaba obvezna v zdravstvenih ustanovah, avtobusih in vlakih.

Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah 81 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so od četrtka potrdili še 81 novih okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa ni umrl nihče, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na današnji seji hrvaške vlade. Med drugim je izpostavil, da je bilo na Hrvaškem doslej 128 smrtnih žrtev bolezni covid-19, od tega osem v zadnjem tednu.

Beroš je povedal, da imajo na Hrvaškem danes 1032 aktivnih primerov okužbe. Kot je dejal, ima večina okuženih blage simptome bolezni covid-19. Na zdravljenju v bolnišnicah je 139 oseb, med njimi jih je devet na ventilatorjih.

Poudaril je, da imajo pod nadzorom nekatera izmed žarišč okužb, kot so bili v preteklih tednih zagrebški nočni klubi in samostan v Đakovu, medtem ko je še zmeraj aktivno žarišče okužbe s poroke v vasi Ivankovo na skrajnem vzhodu države v vukovarsko-sremski županiji. Znova je pozval državljane, naj odgovorno in solidarno spoštujejo epidemiološke ukrepe.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo tudi v preteklih 24 urah največ na novo okuženih v vukovarsko-sremski županiji, v kateri so prijavili še 35 primerov. Sledita območje Zagreba z 29 ter splitsko-dalmatinska županija s 13 okuženimi.

V istrski županiji je bilo sedem novih primerov, v šibeniško-kninski pa štirje. V ostalih županijah je bilo še sedem primerov, medtem ko v skoraj polovici hrvaških županij v preteklih 24 urah ni bilo zabeleženih okužb.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Medtem so iz hrvaškega štaba civilne zaščite sporočili, da je od 25. februarja, ko so zabeležili prvo okužbo na Hrvaškem, potrdili 4715 okužb. Okrevalo je 3555 ljudi. Doslej so testirali več kot 109.300 ljudi, od tega 1136 v preteklih 24 urah, so še sporočili.

Zaradi začetka počitnic v delu Nemčije pričakovan povečan promet v smeri Hrvaške

Zaradi začetka počitnic v delu Nemčije je ta konec tedna in vse do četrtka pričakovati povečan promet na mejnih prehodih s Hrvaško, na cestah od Avstrije proti Hrvaški ter iz urbanih središč proti turističnim krajem in obratno, opozarjajo na Darsu. Na mejnih prehodih še naprej poteka tudi nadzor prometa in potnikov.

V soboto se počitnice začenjajo za bavarski del Nemčije, zato gre po opozorilih Darsa skozi Slovenijo pričakovati povečan promet na cestah od Avstrije proti Hrvaški.

Na vzhodni ljubljanski obvoznici je prepovedana vožnja za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone in avtobuse, do vključno prvega konca tedna v septembru pa velja sprememba omejitve tovornih vozil nad 7,5 tone.

V Kranju bo v soboto in nedeljo oviran promet zaradi kolesarske prireditve. V teku je prenova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.