Slovenija ob povečanem migracijskem toku pošilja Grčiji materialno pomoč

Materialna-pomoc

Slovenija je iz Državnega Logističnega centra v Rojah odposlala materialno pomoč Republiki Grčiji, ki se na meji s Turčijo sooča s povečanim številom migrantov.

Vlada je na dopisni seji 5. marca sprejela odločitev, da bomo Republiki Grčiji na podlagi prošnje prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite ob povečanem migracijskem toku ponudili materialno pomoč. Grčija je, kot je danes pojasnil namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, to pomoč sprejela v obliki dežnih plaščev za enkratno uporabo z 30.000 kosi, gumijastih škornjev z 1.500 pari, odej z 9.000 kosi ter 500 spalnih vreč. Ocenjena vrednost pomoči, skupaj s prevozom, znaša 242.300 evrov.

Material bodo naložili v Rojah in Zalogu, kjer je skladišče Zavoda za blagovne rezerve od koder pošiljamo gumijaste škornje. Prepeljali ga bodo z dvema tovornjakoma, ki se na pot odpravljata danes, do točke, ki jo je določila država prejemnica. Od sprejemne točke naprej pa bo Grčija določila kam konkretno bodo namenili pomoč, še pojasni Lotrič.  

Uroš Vajgelj, vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč iz ministrstva za zunanje zadeve, je pojasnil, da bodo z materialno pomočjo pomagali blažiti stopnjevanje napetosti in humanitarne razmere, ki vladajo na grško-turški meji, saj pripomore k nujno potrebnemu vzdrževanju življenjskega standarda. “Že leta 2017 smo se na isti poti odzvali z materialno pomočjo, v letih 2018 in 2019 pa smo s finančnimi prispevki preko Urada Visokega komisarja za begunce ter Mednarodnega odbora Rdečega križa prispevali k obvladovanju migracijske poti čez Zahodni Balkan.”

V izjavi je, na vprašanje ali naj bi Evropska Unija sprejela 1500 otrok, ki so brez staršev, in ali le te namerava sprejeti tudi Slovenija, Vajgelj odgovoril, da naj bi, sodeč po informacijah, še ta teden Evropska komisarka za notranje zadeve potovala na grško-turško mejo, kjer bodo zagotovo o tem potekale razprave, Vlada pa se bo do tega morala še opredeliti.

Grški veleposlanik v Sloveniji, Kristopulos Karalambos, je ob tem izrazil globoko zahvalo in hvaležnost za takojšnji odziv, ki je pokazatelj solidarnosti. “Trenutna situacija na meji je napeta, ampak pričakujemo, da bodo politične in praktične rešitve še prišle na površje,” je dejal.

Preberite tudi: Slovenija v pomoč Grčiji pri soočanju z migracijskim valom s 35 policisti

Vir: www.gov.si – Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za zunanje zadeve, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.