Slovenija v pomoč Grčiji pri soočanju z migracijskim valom s 35 policisti

policija nadzor

Slovenija bo v okviru evropske skupine za hitro posredovanje na grško-turški meji v pomoč Grčiji pri soočanju z novim migracijskim valom zagotovila 35 policistov, je danes povedal notranji minister Boštjan Poklukar, ki se v Bruslju udeležuje izrednega zasedanja notranjih ministrov EU, sklicanega zaradi izrednih razmer na grško-turški meji.

Preberite tudi: Na tovornem vlaku v glini skritih 30 tujcev, med njimi tudi otroci in noseča ženska (FOTO)

V Grčiji je že 530 pripadnikov enot evropske agencije za zunanje meje Frontex, med katerimi sta dva Slovenca. Poleg tega bo Frontex v Grčijo napotil še dodatnih sto strokovnjakov iz stalne sestave agencije ter več čolnov, helikopterja, letalo in vozila s termovizijsko opremo.

Frontex je obenem aktiviral evropsko skupino za hitro posredovanje na mejah, znano po okrajšavi Rabit, ki bo uporabljena sploh prvič. V okviru te skupine bo Slovenija zagotovila 35 policistov, ki se po Poklukarjevih besedah že pripravljajo na posredovanje v Grčiji.

Poklukar je izpostavil, da je odziv EU na ta nov migracijski val iz Turčije v primerjavi s krizo v letih 2015 in 2016 zelo hiter. Grčija po njegovih besedah razmere za zdaj obvladuje.

Če se bodo pritiski na grško mejo še okrepili in če Grčija ne bo več zmogla urejati razmer, pa bo minister vladi predlagal aktiviranje člena 37A zakona o obrambi in predlog poslal v državno zbor, kjer za potrditev potrebuje 60 glasov.

Ta člen Slovenski vojski, ki že zdaj deluje v podporo policiji na južni meji, zagotavlja dodatna pooblastila za delovanje, je pojasnil Poklukar.

Minister, ki opravlja tekoče posle, je po zasedanju še izpostavil, da je kolegom povedal, da je trenutna situacija na naši zunanji schengenski meji pod nadzorom in da policija razmere obvladuje, ter poudaril, da je Slovenija trdno odločena, da bo, če ne bo skupnih evropskih rešitev, mejo pred novim množičnim prihodom migrantov zavarovala sama, in sicer z nacionalnimi ukrepi, torej s policijo in vojsko.

Izpostavil je tudi, da je v tesnem stiku s kolegi iz zahodnobalkanskih in evropskih držav. Danes se je ob robu zasedanja pogovarjal s kolegi iz Avstrije, Italije in Hrvaške, v torek pa z makedonskim ministrom.

Poklukar je zadovoljen, da so se danes dogovorili o enotnem stališču, saj da je to korak v pravo smer in znak, da so se iz krize v letih 2015 in 2016 dejansko nekaj naučili.

O premeščanju migrantov iz Grčije v druge države unije danes po ministrovih besedah niso govorili.

O nemški pobudi sprejemanja mladoletnikov brez spremstva z grških otokov, na katero sta se danes odzvala Luksemburg in Finska, je Poklukar dejal, da te pobude še niso uradno dobili.

Ob tem je spomnil, da je bila Slovenija zadržana do malteškega dogovora štirih članic EU o začasnem mehanizmu za premeščanje migrantov, rešenih v Sredozemlju, ker se sooča z odprto migracijsko potjo, številnimi prosilci za mednarodno zaščito in omejenimi zmogljivostmi.

Luksemburški minister Jean Asselborn je napovedal, da namerava Luksemburg sprejeti deset mladoletnikov, in poudaril, da bi odpravili precej trpljenja, če bi vsaka članica sprejela deset otrok na 500.000 prebivalcev.

Finska pa bo po besedah notranje ministrice Marie Ohisalo sprejela 175 ranljivih oseb, sicer pa bo pomagala tudi s šotori v okviru mehanizma za civilno zaščito ter s strokovnjaki, na primer v okviru Evropskega azilnega podpornega urada.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.