Prihajajo padavine in ohladitev … Kaj pa sneg?

20181213_123129

V naslednjih dneh nas čaka pestro vremensko dogajanje. Deležni bomo tako sonca kot tudi dežja, vremenoslovci napovedujejo ohladitev, ponekod pa tudi sneg.

“V najrazličnejših medijih je v zadnjih dneh precej govora o ohladitvi in sneženju prihodnji teden. Pred dnevi so meteorološki izračuni res kazali na možnost idiličnega začetka koledarske zime, vendar je bilo, glede na oddaljenost do dogodka in neenotnost med posameznimi izračuni meteoroloških modelov, precej “tvegano” napovedovati sneg do nižin. Ponekod se je, tudi v naslovih, pojavila besedna zveza “polarni mraz”, kar je nesmiselno,” so uvodoma zapisali na spletni strani Neurije.si

Res prihaja hladna fronta z ohladitvijo in padavinami, vendar snega po večini nižin ali kakšnega “polarnega mraza” (še) ne bo. Jutranje temperature se bodo v sredini prihodnjega tedna spustile pod ledišče, dnevne pa bodo nekaj stopinj celzija nad lediščem. Ohladitev bo razmeroma kratkotrajna. Proti koncu prihodnjega tedna, bi glede na aktualne izračune meteoroloških modelov, znova padli pod jugozahodni tok vremena. O tem kakšno bo vreme v nadaljevanju decembra, pa ne ve nihče, pojasnjuejo na spletni strani Neurje.si.

Podrobnosti o dogajanju v prihodnjih dneh

V prihodnjih dneh bomo deležni dveh ohladitev, napovedujejo na spletni strani Neurje.si. Prva prihaja že v soboto. Pred tem bomo še pod vplivom šibkih zahodnih vetrov. V noči na petek lahko ponekod še nastanejo občasne manjše padavine, deloma plohe. Petek bo suh. Do noči na soboto bo prevladovalo spremenljivo oblačno vreme, v petkovem jutranjem in dopoldanskem času bo ponekod tudi megleno. Čez dan bo po državi tudi nekaj sonca. Ponekod se bodo občasno pojavljale manjše padavine, deloma plohe. Jutranje temperature se bodo v petek gibale med 3 in 7, ob morju okrog 11 °C, najvišje dnevne pa bodo med 10 in 15 °C. Najtopleje bo na skrajnem jugovzhodu Slovenije in ob morju. 

Od severa nas bo v soboto zjutraj dosegla oslabljena hladna fronta. Proti jutru, dopoldan in deloma še čez dan bo predvsem v vzhodni, južni in deloma v osrednji Sloveniji nekaj padavin. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 700 m, na jugovzhodu Slovenije lahko tudi nižje. Količina padavin bo majhna. Ponekod bo zapihal šibak veter severovzhodne smeri, na Primorskem šibka burja. Medtem se bo od severa in zahoda oblačnost postopno trgala. Jutranje temperature bodo med 1 in 5 °C, ob morju okoli 8 °C, najvišje dnevne pa med 4 in 8, na Primorskem okoli 13 °C, ponekod na jugovzhodu Slovenije med 1 in 4 °C. 

FOTO: Neurje.si

V noči na nedeljo se bo povsod prehodno razjasnilo. V nedeljo zjutraj se bodo najnižje jutranje temperature gibale med -2 in 3 °C, v zatišnih legah Notranjske in Gorenjske okoli -4 °C, ob morju okoli 7 °C. Čez dan bo prehodno zapihal veter južnih smeri in naznanil prihod nove spremembe vremena. V višinah se bo prehodno otoplilo. Od zahoda in juga se bo postopno pooblačilo. Zvečer bo na zahodu začelo deževati, dež pa se bo v noči na ponedeljek nekoliko okrepil in razširil nad večji del Slovenije. Meja sneženja se bo v noči na ponedeljek dvignila nad okoli 1600 m nadmorske višine.

V ponedeljek bo oblačno s padavinami. Jutranje temperature bodo med 3 in 6, ob morju okoli 11 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale med 5 in 9, na Primorskem okoli 14 °C. Popoldan nas bo od severovzhoda dosegla ohladitev, zaradi katere se bo meja sneženja hitro spuščala. Padavine bodo v drugem delu dneva in proti večeru že slabele. Ob koncu padavin se lahko meja sneženja ponekod v severni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji, za kratek čas, spusti do nižin. Kakšne večje snežne odeje po nižinah ni pričakovati. Nad okoli 1700 m nadmorske višine bo zapadlo kar nekaj novega snega, z nižjo nadmorsko višino pa se bo debelina snežne odeje hitro tanjšala. V noči na torek bodo padavine ponehale, oblačnost se bo trgala.

Sredi prihodnjega tedna bo precej sonca. Jutra bodo mrzla s temperaturami pod lediščem, čez dan pa se bodo temperature dvignile za nekaj stopinj celzija nad ledišče.

Besedilo: Neurje.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.