Pozornost ne bo odveč: Zaradi povišanja cene goriva višja cena že vplačanega turističnega paketa

Sprememba cene turističnega paketa zaradi spremembe cene goriva
pyran-427767_960_720
FOTO: Pixabay

Tržni inšpektorat opozarja, da bodite pri nakupu turističnih aranžmajev in paketov pozorni predvsem na pogodbo, ki ste jo podpisali. Namreč obstaja možnost, da boste na koncu kljub že plačanemu potovanju in sklenjeni pogodbi morali plačati več, kot je bilo predvideno ob nakupu turističnega paketa.

»Ker smo ravno na višku turistične sezone in daljših dopustov, ki so jih potrošniki lahko rezervirali že pred časom pri turističnih agencijah, naj spomnimo na dopustnost spremembe cene že vplačanega turističnega paketa zaradi povišanja cene goriva,« so sporočili iz Tržnega inšpektorata RS.

Kot navaja inšpektorat, zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot) dejansko dopušča to možnost in sicer v skladu s pogoji iz 57.d člena, in sicer lahko organizator potovanja po sklenitvi pogodbe poviša cene le, če je ta možnost določena v pogodbi, če pogodba vsebuje določilo, da je potrošnik upravičen tudi do znižanja cene v posameznih primerih in če pogodba vsebuje način izračuna spremembe cene. Med drugim se možnost spremembe cene nanaša tudi na spremembo cene goriva ali drugih virov energije kot tudi menjalnih tečajev valute, povezanih s turističnim paketom.

Na inšpektoratu predlagajo, da potrošniki natančno berejo pogodbe in tudi splošne pogoje agencij, prav tako jim je v pomoč Zakon o varstvu potrošnikov, kjer so te zadeve natančno razčlenjene in dodajajo: »Če ugotovijo, da agencija pri zvišanju cene ni ravnala v skladu z zakonom, se seveda lahko obrnejo na nas.«

Vir: www.gov.si – Tržni inšpektorat RS

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.