Po terorističnem napadu na Dunaju slovenska policija okrepila delovanje na terenu

Slovenska policija je v povezavi s ponedeljkovim terorističnim napadom na Dunaju okrepila delovanje na terenu, prav tako pa je v stalnem stiku s partnerskima agencijama in tujimi varnostnimi organi Avstrije in sosednjih držav, s katerimi poteka izmenjava podatkov v okviru tesnega mednarodnega sodelovanja, so za STA sporočili s policije.

Ves čas aktivno spremljamo situacijo in temu tudi ustrezno prilagajamo naše ukrepe ter aktivnosti. Policija skupaj z organizatorji dogodkov, lokalno skupnostjo, zasebno varnostnimi subjekti ter upravnimi enotami vsak varnostni dogodek oceni ter zagotovi varnostne ukrepe,” so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

Po njihovih navedbah ob povečanih varnostnih obremenitvah v tem obdobju v zagotavljanje varnosti vključujejo tako materialno tehnična sredstva kot različne strukture policijskih resursov. Policijske enote v skladu z varnostnimi ocenami opredelijo varnostno obremenjena območja in obdobja ter z različnimi oblikami policijskega dela pristopijo k izvedbi nalog.

Prioritete pri tem so preprečevanje kaznivih dejanj, vzdrževanje in vzpostavljanje javnega reda in miru, zagotavljanje hitre in učinkovite intervencije ter zaščita žrtev kaznivih ravnanj, so zapisali na policiji. Na meji z Avstrijo in tudi na mejah z drugimi sosednjimi državami policija že sicer izvaja naloge, ki so določene z odloki za preprečevanja širjenja epidemije covida-19.

V okviru tega in tudi v okviru drugih nalog policisti nadzorujejo promet oseb, ki prihajajo iz Avstrije in drugih držav članic Evropske unije. Vsi policisti so po navedbah GPU seznanjeni z zadnjimi dogodki v uniji in izvajajo vse predvidene ukrepe za zagotavljanje varnosti.

Ena od stalnih nalog pa je tudi ozaveščanje o radikalizaciji, ki vodi v nasilni ekstremizem ali terorizem, pri čemer sodelujemo tudi z drugimi deležniki,” so še zapisali za STA.

Ponedeljkov teroristični napad na Dunaju je po zadnjih podatkih terjal štiri smrtne žrtve med civilisti. Več ljudi je bilo ranjenih. Ubit je bil tudi napadalec, 20-letnik z avstrijskim in državljanstvom Severne Makedonije, ki je bil simpatizer skrajne skupine Islamska država.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun