Avstrijo pretresel teroristični napad, policija ubila 20-letnega napadalca

Prestolnico sosednje Avstrije je v ponedeljek pretresel teroristični napad, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, več je huje ranjenih. Napadalca - 20-letnega simpatizerja skrajne Islamske države - je policija ubila, a obstaja možnost, da je bilo storilcev več. V državi so razglasili tridnevno žalovanje, iz sveta se vrstijo izrazi solidarnosti.
Dunaj napad 1

Napad je terjal življenja dveh moških in dveh žensk, od katerih je bila ena natakarica. Ranjenih je bilo najmanj 17 ljudi, od tega jih je sedem utrpelo hude poškodbe, zaradi katerih njihovo življenje visi na nitki. Med ranjenimi je tudi policist, ki je izven življenjske nevarnosti.

Glede na navedbe policije naj bi se napadi zgodili na šestih različnih lokacijah. Prvi streli so odjeknili okoli 20. ure v bližini sinagoge na ulici Seitenstettengasse, a zaenkrat še ni povsem jasno, ali je bila takrat že zaprta sinagoga tarča napada.

Moški je nato začel streljati na ljudi pred kavarnami in restavracijami, ki so bile na predvečer njihovega zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa dobro obiskane. Številni mimoidoči so se v paniki razbežali.

Napadalca je policija v posredovanju ubila. Kot je postalo znano danes, je šlo za 20-letnika, ki je imel poleg avstrijskega tudi makedonsko državljanstvo. Moški, ki se je sicer rodil in tudi odrasel na Dunaju, naj bi bil albanskega porekla.

Aprila lani je je bil obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil IS. 5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji.

Napadalec z imenom Kujtim Fejzulai je bil ob napadu oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, je pojasnil notranji minister Karl Nehammer.

Policija je že ponoči preiskala njegovo stanovanje, poleg tega pa je doslej izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so 15 stanovanj in pridržali več ljudi.

Na Dunaju je trenutno mobiliziranih približno 1000 policistov, ki jim na pomoč prihajajo tudi kolegi iz drugih zveznih dežel. Policija zaenkrat še vedno izhaja iz domneve, da je bilo v napad vpletenih več storilcev in njihovo iskanje še vedno poteka.

Tudi v tej luči je danes na Dunaju v veljavi poziv oblasti ljudem, naj ostajajo doma. Kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, so ga očitno številni upoštevali, saj da je središče mesta prazno, odprtih je malo trgovin, le redki potniki so se odločili za javni prevoz. Tudi dunajskim otrokom danes ni bilo treba v šole.

Prav tako zaradi iskanja morebitnih napadalcev na begu so sosednje Nemčija, Češka in Slovaška uvedle poostren nadzor na meji z Avstrijo. Italija pa je za danes sklicala svet za nacionalno varnost, na katerem naj bi ocenili razmere v Evropi in varnostno stanje v Italiji.

V Avstriji je z današnjim dnem razglašeno tridnevno žalovanje, ki bo trajalo do četrtka. Ob 12. uri so se bodo žrtvam napada poklonili z minuto molka. Na javnih stavbah zastave visijo na pol droga.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes v nagovoru narodu napovedal odločen boj proti terorizmu. “Teroristom se ne bomo pustili prestrašiti,” je dejal. Poudaril je tudi, da teroristi ne bodo razdelili Avstrije.

“Naš sovražnik – islamski terorizem – ne želi le povzročiti smrti in bolečine, temveč želi razdeliti našo družbo,” je poudaril Kurz ter izpostavil, da bo Avstrija branila svojo demokracijo, temeljne pravice in liberalni način življenja.

Podporo Avstriji pri tem so v odzivih na napad izrazile številne države. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je boj proti islamističnemu terorizmu “naš skupni boj”, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je zatrdil, da se Evropa ne bo uklonila teroristom.

Slovenski premier Janez Janša se je zavzel za ničelno toleranco do radikalnega islamizma. “Po Franciji Avstrija. Kdo je naslednji? Nihče ni imun na teroristično grožnjo v Evropi. Ničelna toleranca do radikalnega islamizma. Popolna solidarnost Slovenije z Avstrijo,” je na Twitterju sporočil Janša.

Predsednik Borut Pahor pa je v pismu avstrijskemu kolegu Alexandru Van der Bellnu sporočil, da “z vso odločnostjo obsojamo vsa nasilna dejanja zoper demokracijo in temeljne svoboščine”.

“Močnejši smo od sovraštva in terorja,” je na Twitterju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Da skupaj z Avstrijo stojijo proti terorju, je sporočil tudi britanski premier Boris Johnson, italijanski premier Giuseppe Conte pa je zapisal, da “v našem skupnem evropskem domu ni prostora za sovraštvo in nasilje”.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin in izraelski premier Benjamin Netanjahu sta pozvala, naj svet združi moči v boju proti terorizmu.

Ameriški predsednik Donald Trump je napad označil za odvratno dejanje terorizma. Napad je prav tako obsodil demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

Pripravila Sara Kovač

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.