Odstop: Cerar zapušča SMC

Prvi predsednik SMC Miro Cerar je sporočil, da danes izstopa iz stranke, saj ne želi biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti. Ali se bo po prenehanju ministrske funkcije vrnil v DZ, še ni povedal. Pozval je poslance SMC, naj začnejo misliti s svojo glavo, če se to ne zgodi, pa poziva člane SMC, naj iz nje izstopijo.

Do Cerarjeve odločitve je prišlo po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo. Kot je v izjavi pojasnil Cerar, to ni več njegova stranka, ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, niti do članov, kaj šele do volivcev.

Cerar, ki pričakuje, da bodo njegovo odločitev skušali diskreditirati, je pojasnil svoj razmislek o prevzemanju funkcij po vstopu stranke v Janševo koalicijo: “Kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika stranke Zdravka Počivalška, da bi vodil državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.”

PREBERITE TUDI: Kaj bodo počeli nekateri člani odhajajoče vlade?

Počivalšek in Cerar naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer. Počivalšek je danes dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki, ki je pred težko nalogo konsolidacije stranke. Zato mu je odrekel podporo in ga ni nameraval predlagati za predsednika DZ.

Cerar, ki je bil od zadnjega kongresa častni predsednik SMC, ocenjuje, da so strankini poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Tako jih poziva, naj začnejo misliti s svojo glavo. “Če se to ne zgodi, pa pozivam člane stranke, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC, demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranka modernega centra,” je bil oster Cerar.

Kot je spomnil, je stranki posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime. “SMC že davno ni več stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč,” ugotavlja.

Poudaril je, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da delajo dobro za Slovenijo, varujejo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava.

Cerar je danes spomnil še, da je v polnih štirih letih vodenja vlade SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor “in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem.”

“V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke,” je še ocenil Cerar.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Drago
Drago
3 let nazaj

Ja, Korošci, saj nismo pozabili tvojih “etičnih potez”, kot je dvojno zaračunavanje stroškov za isto lokacijo in podobno.

Dogodki