Kaj bodo počeli nekateri člani odhajajoče vlade?

Marjan Šarec

Nekateri člani odhajajoče vlade Marjana Šarca še ne razkrivajo, kam jih bo po prenehanju mandata vodila karierna pot. Nekaj se jih bo verjetno poslovilo od politike, nekatere čaka staro delovno mesto. Vsaj dva prihajata med poslance, prvaka SMC in DeSUS Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec pa bosta ohranila ministrski funkciji.

Člani vlade, ki so bili na parlamentarnih volitvah izvoljeni v DZ, se bodo lahko po prenehanju mandata oz. s prihodom nove vlade usedli v poslanske klopi. Tako je napovedal tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je odstopil s premierskega položaja.

Poleg njega bo v poslanske klopi LMŠ po prenehanju funkcije sedel tudi minister za javno upravo Rudi Medved. S prihodom Šarca in Medveda se bosta iz DZ poslovili poslanki Nina Maurovič in Karla Urh.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, prav tako iz kvote LMŠ, se vrača na Mors oz. na Center za obveščanje Kranj, so pojasnili na ministrstvu.

Medtem pa dva ministra iz vrst LMŠ, minister za zdravje Aleš Šabeder in minister za finance Andrej Bertoncelj še ne razkrivata, kam ju bo vodila nadaljnja pot. Sklepati gre, da v politiki ne nameravata ostati. Šabeder, ki je sicer na ministrski položaj prišel z vrha Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, se želi vrniti v gospodarstvo, kjer je deloval, preden je prevzel vodenje največje bolnišnice. Bertoncelj, ki je pred nastopom ministrske funkcije deloval na Slovenskem državnem holdingu kot član uprave, bo svojo odločitev o nadaljnji poti sporočil ob prenehanju mandata.

Noben od treh ministrov SD ni bil izvoljen kot poslanec. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se bo verjetno vrnil na Fakulteto za družbene vede, minister za kulturo Zoran Poznič, ki je pred nastopom funkcije deset let vodil Delavski dom Trbovlje, pa še ni razkril, kje se bo zaposlil.

Preberi še:  Šter: Pred potovanjem moramo poznati razmere, v katere bomo pripotovali

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je pojasnila, da jo čaka mesto na velenjski občini, kjer ima sklenjeno delovno razmerje za nedoločen čas.

Tudi glede ministrov SMC je še nekaj neznank. Če je jasno, da bo Počivalšek v nastajajoči vladi Janeza Janše še naprej vodil ministrstvo za gospodarstvo, pa minister za okolje in prostor Simon Zajc še ne razkriva svojih odločitev. Trenutno se ukvarja s tekočimi posli, dokončna odločitev o njegovem nadaljnjem delovanju bo jasna v prihodnjih tednih, so pojasnili na ministrstvu.

Tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar, prvi predsednik SMC in nekdanji premier, je še skrivnosten glede svojih odločitev. Ker je bil izvoljen za poslanca, se bo verjetno vsaj za določen čas vrnil v DZ, kjer ga nadomešča Jani Möderndorfer. Ta je sicer edini v svetu SMC nasprotoval vstopu v Janševo vlado.

Dalj časa se je ugibalo, da bi Cerar lahko v primeru oblikovanja Janševe vlade prevzel mesto predsednika DZ, a je glede na njegovo pismo, v katerem je pred nekaj tedni poudaril, da ne želi sodelovati v Janševi vladi, to vprašljivo. Cerar do ponedeljka ne želi dajati izjav, Počivalšek pa naj bi se z njim sestal ta konec tedna.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer, ki je sicer iz SMC izstopila, je bila pred imenovanjem načelnica Upravne enote Maribor. Delovno razmerje za nedoločen čas v državni upravi ji miruje.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec bo najverjetneje tudi v prihodnje vodila kmetijsko ministrstvo, dolgoletni predsednik DeSUS in minister za obrambo Karl Erjavec pa je po porazu proti Pivčevi na kongresu že napovedal odhod iz politike in sploh iz javnega življenja.

Ministri iz vrst SAB si bodo po besedah predsednice stranke Alenke Bratušek najprej privoščili dopust. Kje se bo sama zaposlila, Bratuškova ni razkrila, v parlament namreč ni bila izvoljena. Izvoljen pa je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, a se med poslance ne bo vrnil. Tako bo v DZ ostala vodja poslanske skupine Maša Kociper.

Preberi še:  Okuženi maturanti z možnostjo opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj

Angelika Mlinar, ki bo mesto kohezijske ministrice zapustila le po nekaj mesecih, se bo o tem, kako naprej, odločala po predaji ministrskih poslov. Zaenkrat se bo poslovila iz slovenske politike, vrnila se bo v Avstrijo oz. verjetno v Bruselj, je povedala. Tik pred imenovanjem za ministrico je sicer kot koroška Slovenka pridobila slovensko državljanstvo, ki ga bo seveda obdržala.

prijavi se

prijavi se v svoj račun