Nove različice koronavirusa se pospešeno širijo; v Bruslju za pospešitev cepljenja

Hitro širjenje novih različic virusa sars-cov-2 še naprej povzroča skrbi. Hkrati vedno več držav začenja cepljenja proti covidu-19. Danes sta cepljenje začeli Severna Makedonija in Japonska. Za pospešitev cepljenja se je medtem zavzela Evropska komisija. V Evropi se tudi krepi povpraševanje po ruskem cepivu Sputnik V.
covid-19-4985553_1920

Različice novega koronavirusa se sicer po svetu hitro širijo. Različica, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji, se je glede na podatke zadnjega tedna po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pojavila že v 94 državah, to je v osmih več glede na predhodni teden. Lokalne prenose različice so zabeležili v najmanj 47 državah.

Različico, prvič potrjeno v Južni Afriki, so medtem zabeležili v 46 državah, dveh več kot dotlej, lokalne prenose pa v najmanj 12 od teh.

Brazilsko različico so zaznali v 21 državah, šestih več kot v predhodnem tednu. Lokalne prenose različice pa so potrdili v najmanj dveh od teh držav, je v torek še sporočila WHO.

Na Danskem, kjer so britansko različico novega koronavirusa prvič potrdili novembra lani, ta zdaj predstavlja že skoraj vsako drugo pozitivno okužbo, kar potrjuje njeno hitro širjenje.

V Nemčiji se je delež te različice med potrjenimi okužbami v slabih dveh tednih povečal s šest na več kot 22 odstotkov.

Po podatkih WHO je sicer število novih primerov okužb z novim koronavirusom minuli teden na svetovni ravni upadlo za 16 odstotkov in je znašalo 2,7 milijona, približno 500.000 manj kot v tednu pred tem. Za deset odstotkov se je zmanjšalo tudi število smrti zaradi covida-19, našteli so jih 81.000.

Pet od šestih svetovnih regij je glede na podatke do vključno nedelje zabeležilo več kot desetodstoten upad novih primerov, zgolj vzhodno Sredozemlje pa porast, in sicer za sedem odstotkov.

Evropska komisija pa je danes napovedala okrepitev dobave vse treh v EU odobrenih cepiv proti covidu-19, Pfizerja/BioNTecha, Moderne in AstraZenece, saj menijo, da je potrebno pospešiti cepljenje.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je Evropska komisija potrdila drugo pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

V Moderni so pojasnili, da je Evropska komisija kupila dodatnih 150 milijonov odmerkov, ki bodo dobavljeni v tretjem in četrtem četrtletju letošnjega leta, pogodba pa vključuje možnost nakupa dodatnih 150 milijonov z dobavo v letu 2022.

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech pa sta z EU sklenila dogovor za še 200 milijonov odmerkov njunega cepiva proti covidu-19. EU bo tudi imela možnost naročila še sto milijonov odmerkov.

Evropska komisija, ki naroča cepiva proti covidu-19 za vseh 27 držav članic povezave, je tako pri teh dveh proizvajalcih doslej naročila skupno 500 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo naročila še sto milijonov odmerkov. S cepivom Pfizerja in BioNTecha se bo tako lahko do konca leta cepilo najmanj 250 milijonov državljanov unije.

EU je do danes prejela okoli 33 milijonov odmerkov cepiv, 22 milijonov ljudi je dobilo vsaj en odmerek, od tega sedem milijonov dva. A cepljenje je treba pospešiti, dobava vseh treh že odobrenih cepiv Pfizerja in BioNTecha, Moderne in AstraZenece se bo okrepila, je napovedala predsednica Evropske komisije von der Leyen ob predstavitvi načrta za pripravo Evrope na grožnjo različic novega koronavirusa. Načrt predvideva pospešitev postopkov za odobritev prilagojenih cepiv proti različicam in krepitev proizvodnje cepiv.

Zgodbo o uspehu v cepljenju proti covidu-19 piše Srbija, kjer so doslej cepili 946.000 ljudi, od tega z drugim odmerkom 306.332. V Beogradu ob tem navajajo, da državo po številu cepljenih na milijon prebivalcev uvršča na drugo mesto v Evropi po Veliki Britaniji in sedmo mesto na svetu.

V državi sicer večino cepljenja izvajajo s cepivi, ki v EU niso odobrena, kot sta kitajsko cepivo podjetja Sinopharm in rusko cepivo Sputnik V.

Srbija je doslej nekaj cepiv proti covidu-19 podarila tudi sosednjim državam. Med drugim Severni Makedoniji, kjer so zato danes lahko začeli cepljenje proti covidu-19.

Med državami EU je doslej uporabo Sputnika že odobrila Madžarska, čeprav cepivo v EU še ni dobilo zelene luči Evropske agencije za zdravila (Ema). Ta je nedavno zatrdila, da niti še ni prejela prošnje za dovoljenje za promet s cepivom na trgu EU.

Hrvaška je danes potrdila, da preučuje možnosti za nakup ruskega cepiva še pred njegovo odobritvijo s strani Eme. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš sicer ni želel odgovoriti na vprašanje, koliko odmerkov ruskega cepiva nameravajo kupiti. Hrvaški mediji ugibajo, da gre za najmanj milijon odmerkov, ki jih pričakujejo zelo kmalu, da bi lahko čim prej cepili čim več prebivalcev.

Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so potrdili, da potekajo pogajanja o nakupu ruskega cepiva za Hrvaško.

Za pogajanja o nakupu ruskega cepiva Sputnik V se vse bolj zanima tudi Slovaška. Dokončno odločitev o tem naj bi slovaška vlada sprejela v četrtek.

Cepljenje proti covidu-19 je danes začela tudi Japonska. Država, kjer bodo čez približno pet mesecev poletne olimpijske igre, je zaenkrat odobrila le Pfizer/BioNTech cepivo.

Pripravila Maja Lazar Jančič

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.