Search
Close this search box.

Na Švedskem v veljavi omejitev javnih zbiranj na osem ljudi, V Helsinkih napovedali zapiranje srednjih šol in odpoved javnih dogodkov

Na Švedskem, ki je zaslovela s svojim mehkim pristopom v boju proti pandemiji covida-19, je danes začela veljati omejitev zbiranja na javnih krajih na osem ljudi.

Doslej je bilo javno zbiranje, kot so protesti, prireditve, koncerti in verski obredi, omejeno na 50 ljudi. Zdaj pa so to omejitev zmanjšali na osem. Po nasprotovanju javnosti so za pogrebe naredili izjemo. Na njih se tako lahko zbere največ 20 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav omejitev ne velja za zasebna druženja, vlada poziva ljudi, naj se ne družijo in obiskujejo fitnesov, bazenov, knjižnic in trgovskih centrov. Če je le mogoče, naj se izognejo tudi javnemu potniškemu prometu, še poziva vlada.

Švedski premier Stefan Löfven je minuli konec tedna v nagovoru državljanom poudaril, da jih preveč ni upoštevalo nasvetov in priporočil vlade. A vendarle so se razmere v zadnjem času nekoliko izboljšale, kar je posledica zmanjšanja potovanj in tega, da več ljudi dela od doma, je povedal.

V državi, ki ima okoli 10,3 milijona prebivalcev, so doslej potrdili približno 208.300 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 6400 covidnih bolnikov.

V finski prestolnici Helsinki so v zadnjih dneh zabeležili občuten porast novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so danes sprejeli odločitev o ostrejših koronskih ukrepih. Kot je sporočil helsinški župan Jan Vapaavuori, bodo zaprli srednje šole, knjižnice in bazene ter odpovedali javne dogodke.

Razmere v Helsinkih so po besedah tamkajšnjega župana “zaskrbljujoče”. Posvaril je pred preobremenjenostjo zdravstvenega sistema v mestu ter službe, ki sledi okužbam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da bodo druge podrobnosti zaostrenih ukrepov, kot je časovnica, sporočili konec tedna. Dejal je še, da doslej “preveč ljudi” ni spoštovalo priporočil.

V Helsinkih trenutno veljajo koronski ukrepi, kot so prostovoljne omejitve zasebnih druženj v zaprtih prostorih ter priporočila o nošnji zaščitnih mask v določenih primerih. Omejitve, ki vplivajo na delovanje restavracij, barov ali omejujejo svobodo gibanja, so v pristojnosti finske vlade.

Finska premierka Sanna Marin je v ponedeljek opozorila, da bi lahko vlada sprejela odločitev o novi razglasitvi izrednih razmer, še se sedanji regionalni ukrepi ne bodo izkazali za učinkovite. Ta bi omogočila ponovitev ukrepov, kot je bilo zaprtje Helsinkov marca in aprila letos.

V Helsinkih so ta teden potrdili 1533 novih okužb z novim koronavirusom. Teden prej 992.

Finska ima sicer najnižje število okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v Evropski uniji v zadnjih 14 dneh, in sicer 69, kar je sicer nekoliko več kot v začetku novembra, ko je bila ta števila okoli 40. V Helsinkih in njegovi okolici je ta števila bistveno večja, 155,8 okužbe na 100.000 prebivalcev.

Več iz istega kraja

Na Švedskem, ki je zaslovela s svojim mehkim pristopom v boju proti pandemiji covida-19, je danes začela veljati omejitev zbiranja na javnih krajih na osem ljudi.