Na prostem bo silvestrovalo več desettisoč ljudi, ponekod bo nebo opolnoči razsvetlil ognjemet

fireworks-879461_1920

Trge številnih mest po državi bodo v torek zvečer v pričakovanju novega leta zavzeli tisti, ki prisegajo na silvestrovanje na prostem. Po pričakovanjih bo takšnih več desettisoč. Ponekod bo nebo opolnoči razsvetlil ognjemet. Izpolnjeni bodo tudi vremenski pogoji, saj bo najdaljša noč v letu po napovedih vremenoslovcev jasna.

V Ljubljani bodo v novo leto v torek najprej vstopili otroci. Družine z otroki, starimi do deset let, se bodo na Kongresnem trgu zbirali od 16. ure dalje in skupaj z dedkom Mrazom in drugimi pravljičnimi junaki pričakovali prihod novega leta, ki bo zanje prišlo ob 17. uri, je za STA povedala Nina Kosin iz Turizma Ljubljana.

Preberite tudi: Kam za novo leto na Koroškem?

Večerna silvestrovanja se bodo ob 21. uri začela na štirih trgih. Osrednje na Kongresnem trgu bo namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev, zabavali pa jih bodo skupina Kingston in Luka Basi. Na Mestnem trgu, ki je tradicionalno namenjen ljubiteljem popevk, bodo nastopili Špičikuc Orchestra in Neisha. Na Pogačarjevem trgu bodo poskrbeli za ljubitelje slovenskih izvajalcev popularne in narodnozabavne glasbe. V novo leto jih bodo pospremili ansambel Ceglar, Fredi Miler in Come Back band. Na Trgu francoske revolucije pa se bodo zbrali ljubitelji alternativne rock glasbe in izvajalcev Omega Sun, Alo! Stari, Srd in Niet.

Ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu z raketami iz papirja in razgradljivih materialov bo v zeleni barvi, ki je barva Ljubljane, in silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra. V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bodo pripravili zvočni ognjemet z nizko letečimi raketami.

Na množičnem silvestrovanju v Ljubljani tako kot lani pričakujejo približno 50.000 ljudi, je povedala Kosinova.

V Mariboru bodo silvestrsko zabavo na Trgu Leona Štuklja začeli ob 21. uri, v novo leto pa bodo vstopili v družbi skupin Groovocado in Big Foot Mama. Silvestrovali bodo tudi na Grajskem trgu, kjer jih bo zabaval DJ, na Trgu svobode pa pripravljajo silvestrovanje na drsalkah.

Na drsalkah pa bo mogoče v novo leto vstopiti tudi drugje, denimo v Žalcu.

Tako kot v Ljubljani se ognjemetu ne bodo odrekli niti v nekaterih drugih mestih, denimo v Murski Soboti in v Ljutomeru. Več mest pa že leta ne organizira osrednjega ognjemeta, med njimi na primer Maribor in Celje. V Kranju bodo opolnoči namesto ognjemeta v zraku frčali biološko razgradljivi konfeti. Na Bledu pa bodo na jezeru s pomočjo Društva za podvodne dejavnosti Bled prižgali kres in z njim v obdobju najkrajših dni v letu prosili sonce, da se spet vrne.

Na silvestrsko noč bo veselo tudi pri brezdomcih. V Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote namreč v Ljubljani pripravljajo jubilejno 25. silvestrovanje z brezdomnimi, ki bo potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Tako kot lani se ga bodo po napovedi organizatorjev udeležili predsednik Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković in ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Brezdomnim bodo postregli s slavnostno silvestrsko večerjo in priredili tombolo. Nastopila pa bo glasbena skupina mladih prostovoljcev. Pričakujejo, da se bo dogodka udeležilo približno 100 brezdomnih in 40 prostovoljcev.

Več o javnih silvestrovanjih po Sloveniji: https://www.sta.si/v-srediscu/silvestrovanja2019

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.