Search
Close this search box.

Na Kitajskem se novi koronavirus zopet pospešeno širi

Na Kitajskem se je novi koronavirus iz žarišča v pristaniškem mestu Dalian razširil še v pet drugih regij po celi državi. Skupno so v zadnjem dnevu potrdili 68 novih okužb, kar je največ od aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska v zadnjih mesecih beleži posamezna manjša žarišča novega koronavirusa. Skrb trenutno vzbuja žarišče v pristaniškem mestu Dalian v provinci Liaoning. Od prejšnjega tedna so potrdili 44 primerov okužb, od tega šest v zadnjem dnevu. Potrdili pa so še 12 asimptomatskih primerov. Te kitajske oblasti obravnavajo ločeno.

Se je pa koronavirus iz tega mesta razširil v devet drugih mest v petih regijah po državi, med drugim je dosegel tudi jugovzhodno provinco Fujian.

Oblasti v provinci Fujian so danes začasno odredile “vojno stanje” za prestolnico Fuzhou, potem ko so potrdili asimptomatski primer pri osebi, ki je pripotovala iz 1500 kilometrov oddaljenega Daliana. Tovrstno stanje med drugim pomeni strožji nadzor potnikov, ki pridejo iz žariščnih mest.

Še vedno je aktivno žarišče v provinci Xinjiang na severozahodu države, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 57 okužb. V prestolnici Urumqi ostajajo v veljavi strogi karantenski ukrepi, testirali pa so že več milijonov ljudi.

Po državi je zaradi covida-19 v bolnišnicah 391 ljudi. Skupno so od izbruha novega koronavirusa konec lanskega leta potrdili 83.959 primerov okužb.

Dogodki

Več iz istega kraja