Na Hrvaškem še 69 novih okužb s koronavirusom, v Avstriji 85

Na Hrvaškem so od nedelje popoldan potrdili še 69 okužb z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Največ novookuženih je na območju Zagreba in osiješko-baranjske županije. Hrvaški epidemiologi so napovedali, da bodo okrepili pogovore s slovenskimi kolegi glede kriterijev za prehajanje državne meje.
2 koronavirus

Na Hrvaškem imajo danes 897 obolelih s covidom-19. Med njimi je 90 ljudi na zdravljenju v bolnišnicah, pet oseb je priključenih na ventilatorje. Doslej je umrlo 113 ljudi, navaja štab civilne zaščite.

Kot dodajajo, so doslej na Hrvaškem potrdili 3220 okužb, 2210 oseb pa je okrevalo. Opravili so skoraj 86.000 testiranj, 587 v preteklih 24 urah.

Pred tem so županijski štabi civilne zaščite poročali o epidemiološkem stanju na svojih območjih. V Zagrebu je 19 novih primerov, v osiješko-baranjski županiji pa 17, večinoma v Đakovu.

Šibeniško-kninska županija je prijavila še šest okuženih, brodsko-posavska pet, vukovarsko-sremska štiri, splitsko-dalmatinska in sisaško-moslavška po tri, dubrovniško-neretvanska pa dva. V istrski in zadrski županiji so v preteklih 24 urah zabeležili po en nov primer. Hrvaški mediji poročajo, da je med okuženimi tudi turist iz Velike Britanije, ki je v Splitu.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je danes novinarjem v Zagrebu dejal, da bodo s Slovenijo okrepili strokovne pogovore o kriterijih za prehajanje državne meje. Meni, da se epidemiološko stanje na Hrvaškem ne bo poslabšalo.

Napovedal je, da bodo obravnavali možnost zaostritve ukrepov proti širjenju virusa, če državljani ne bodo spoštovali obstoječih. Vsem je priporočil, naj v zaprtih prostorih nosijo zaščitne medicinske maske ter se izogibajo velikim prireditvam in potovanjem v države, kjer “divja” epidemija.

Izpostavil je, da spremljajo stanje tudi v drugih sosednjih državah. Kot je dejal, meja ne nameravajo zapreti, a bodo, če bo to potrebno, uvedli dodatne ukrepe proti širjenju epidemije za državljane, ki prihajajo iz držav, v katerih se je epidemiološka slika poslabšala.

V Avstriji prvič po 19. maju več kot tisoč aktivnih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji imajo prvič po 19. maju več kot tisoč aktivno okuženih z novim koronavirusom. Po danes objavljenih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je trenutno v naši severni sosedi z virusom sars-cov-2 okuženih 1012 oseb. Skupno so doslej v Avstriji potrdili 18.365 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 706 bolnikov.

Hkrati je okrevalo 16.647 bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 78 bolnikov s covidom-19, od tega deset na intenzivni negi.

V minulih 24 urah so potrdili 85 novih okužb, največ znova v Zgornji Avstriji (57), sledi Dunaj z 21 novimi okužbami. Zgornja Avstrija je na prvem mestu tudi po številu aktivnih okužb, 414, sledi Dunaj z 347, 99 jih je v Spodnji Avstriji, 59 na avstrijskem Štajerskem, 31 na Solnograškem, 26 na Tirolskem, 16 na avstrijskem Koroškem, 14 na Gradiščanskem in šest v Predarlskem.

Dunajsko start up podjetje Lead Horizon je medtem razvilo komplet za testiranje na okužbo z novim koronavirusom doma. Po napovedih naj bi bil najprej dostopen v prodajalnah Bipe in lekarnah. Po navedbah podjetja naj bi test dajal zanesljive rezultate in je v skladu z najvišjimi medicinskimi standardi. Deloval naj bi prek tekočine za grgranje, postopku testa pa bo mogoče slediti tudi po navodilih prek posebej za to razvite spletne aplikacije, še poroča APA.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.