Search
Close this search box.

MZZ vsem, ki potujejo v Italijo ali se vračajo iz ali preko nje, svetuje previdnost

Na severu Italije so zaradi preprečevanja širitve virusa Covid19 sprejeli številne ukrepe za omejitev širjenja virusa.

V deželah Lombardija in Veneto so odpovedane vse športne prireditve, uveden je poseben prometni režim. V deželi Furlaniji-Julijski krajini so razglasili izredne razmere, v katerih za zdaj ni predvidena odpoved športnih ali kulturnih prireditev.

PREBERITE TUDI: Koronavirus v Italiji zahteval četrto smrtno žrtev

Slovenskim državljankam in državljanom, ki se vračajo iz ali preko Italije na MZZ, priporočajo previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti, po vrnitvi pa upoštevanje ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsem, ki nameravate oditi v Italijo, svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujejo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oz hoteli.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je v zvezi z napotki slovenskim državljanom, ki se vračajo s severa Italije, v izjavi za javnost poudarila, da naj se opazujejo ter v primeru povišane temperature nad 38 in kašlja kontaktirajo osebnega zdravnika ali dežurno zdravstveno službo.

Zdravstveni delavci na primarni ravni, je še povedala, so bili seznanjeni z napotki, bolnišnice pa preverjajo svoje načrte za prilagoditev dejavnosti. Vsi podatki v zvezi s širjenjem koronavirusa se ažurno posodabljajo na spletnem mestu NIJZ, kjer 24 ur na dan spremljajo situacijo.

Konzularna služba MZZ, veleposlaništvo RS v Rimu in Generalni konzulat RS v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo. V kolikor bi želeli preveriti informacije pri njih, so dosegljivi na: 

VP Rim: sloembassy.rome@gov.si, telefon: (+) 39 335 80 64 552 
GK Trst: sloconsulate.trieste@gov.si, telefon: (+) 39 040 30 78 55

Zunanje ministrstvo bo glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah še naprej ažurno seznanjalo slovensko javnost preko spletnih strani in družabnih omrežij @MZZRS.

Besedilo: gov.si/Ministrstvo za zunanje zadeve

Dogodki