Ministrica Alenka Bratušek: “Starih praks molzenja denarja ne bom dovolila.”

  • www.gov.si - Ministrstvo za infrastrukturo
Izjava ministrice za infrastrukturo o odločitvi podjetja 2TDK, da ponovi razpis za graditev mostu čez Glinščico na trasi nove železniške proge Divača-Koper.

Potem, ko se je podjetje 2TDK zaradi neustreznosti prejetih ponudb odločilo ponoviti razpis za graditev mostu čez Glinščico na trasi nove proge železniške povezave Divača-Koper, se je na odločitev odzvala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Povedala je, da bi bila najbolj vesela, če bi bil na razpisu izbran najugodnejši ponudnik in da bi se dela nato izvedla v finančnem okviru, predvidenem v investicijskem programu za progo Divača-Koper. »Odločitev podjetja 2TDK je drugačna, odločitev je, da se javno naročilo ne odda in da se mednarodni javni razpis za objekte čez Glinščico ponovi. Po obrazložitvi razpisne komisije 2TDK je najcenejša ponudba na razpisu bila neustrezna zaradi navedbe neustrezne reference, ostali ponudbi pa sta bili krepko predragi. Poleg tega so se na razpis trije največji gradbinci prijavili z eno ponudbo, kar očitno kaže na ustvarjanje nekega monopola in željo po preplačilu gradbenih storitev,« je povzela ministrica.

Poudarila je, da odločitev vodstva podjetja 2TDK – glede na dejstva, s katerimi je bila seznanjena – odločno podpira: »Trdno stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju. Na začetku mandata sem dobila na mizo aneks za 2,5 milijona evrov, še preden je podjetje Kolektor začel graditi dostopne ceste, takrat sem odločno ukrepala, ga dala z mize in povedala, da je takšna praksa nedopustna, in tako bom delovala vse do konca gradnje projekta Divača-Koper oziroma dokler bom ministrica.”

Kljub medijskim napadom name ne bom dovolila, da gradbinci izigravajo sistem in na razpisih ponujajo tudi do 40 odstotkov višje cene. Če bo treba, bomo večkrat ponavljali razpise. Investicijski program je za 2TDK zakon, potrdila ga je vlada, in dokler vlada ne spremeni odločitve, velja takšen, kot je. Ves denar, ki so ga v preteklosti namenili za preplačane projekte, je šel na škodo in še vedno gre na škodo zdravstvenih storitev, nižjih pokojnin in slabšega javnega šolstva. Dokler bom jaz ministrica za infrastrukturo, starih praks molzenja denarja na našem ministrstvu in področju, za katerega sem odgovorna, ne bom dovolila.«

Besedilo: www.gov.si – Ministrstvo za infrastrukturo

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila