Kurz potrdil popolno zaprtje države po božiču

V Avstriji bo od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne, je danes potrdil kancler Sebastian Kurz. Od 18. januarja bodo lahko spet odprte trgovine, kulturne ustanove in restavracije, ampak le za osebe, ki se bodo prostovoljno udeležile množičnega testiranja za novi koronavirus, je dodal.

“Za vse, ki se niso pripravljeni testirati, bodo ukrepi zaprtja države veljali do 24. januarja, torej teden dlje,” je pojasnil kancler. Testi so predpogoj za rahljanje ukrepov, je prepričan.

Brez omejitev ni možnosti, da pridemo čez to pandemijo,” je dodal.

Brezplačno množično testiranje s hitrimi testi bo potekalo od 15. do 17. januarja. Kot poudarjajo pri vladi, bo testiranje prostovoljno.

Glede na vladni načrt bo od 26. decembra omejeno gibanje, saj bodo lahko Avstrijci zapustili domove le za osnovne obveznosti, kot so nakupovanje osnovnih potrebščin, obisk zdravnika, delo in rekreacija. Na voljo bodo le najbolj nujne storitve, kot so trgovine z živili in lekarne. Šolanje pa bo potekalo na daljavo.

Odločitev glede obratovanja žičnic in smučišč je vlada prepustila deželnim oz. mestnim oblastem.

Od 18. januarja bodo spet odprte ustanove na voljo za vse, ki bodo lahko predložili negativen hiter test na novi koronavirus. Kdor se ne bo testiral, bo moral do 24. januarja upoštevati omejitev gibanja in obvezno nositi masko tipa ffp-2. To velja tudi za šolarje in učitelje, ki se ne bodo testirali.

Med drugim se bodo 18. januarja odprle trgovine, kulturne ustanove, restavracije in storitvene dejavnosti. Otroci pa bodo lahko ponovno odšli v šole.

Kurz je danes še poudaril, da je cilj ukrepov, da se incidenco okužb spravijo pod 100, ta je danes prvič padla pod 200.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja