Kdaj vložiti vlogo za prejemanje državne štipendije?

O nadaljnjem prejemanju štipendije v višjih letnikih odloča center po uradni dolžnosti, zato vloge ni potrebno oddati. V določenih primerih pa jo je še vedno treba vložiti na pristojni CSD. Preverite, kdaj in v katerih primerih, da ne boste ostali brez državne štipendije.

Vlagatelji od šolskega oziroma študijskega leta 2019/2020 dalje oddajo vlogo za prvo prejemanje državne štipendije na posamezni ravni izobraževanja. O nadaljnjem prejemanju štipendije v višjih letnikih odloča center po uradni dolžnosti. Pri tem ministrstvo opozarja, da nadaljnje prejemanje državne štipendije pomeni napredovanje v višji letnik na isti ravni izobraževanja (prehod v višji letnik).

Preberite tudi: Nekaterih vlog na CSD ni več treba vlagati.

Če je dijak oz. študent letos zaključil posamezno raven izobraževanja in se s šolskim oziroma študijskim letom 2019/2020 vpiše v višjo raven izobraževanja, mora ponovno oddati novo vlogo za dodelitev državne štipendije. Tako na primer dijak, ki se po končanem triletnem poklicnem tehniškem izobraževanju odloči nadaljevati šolanje in se vpiše v nadaljnje dvoletno poklicno tehniško izobraževanje, mora ponovno oddati vlogo za dodelitev državne štipendije. Enako velja za študente, ki po končani I. bolonjski stopnji nadaljuje študij na II. bolonjski stopnji.

Če se za pravico do državne štipendije zaproša prvič, je še vedno treba vložiti vlogo! Če je pravica na podlagi prve vloge zavrnjena, je treba vložiti novo vlogo. Podaljševanje državne štipendije po uradni dolžnosti s strani centrov za socialno delo velja namreč samo za priznane pravice do državne štipendije.

Dijaki naj prvo vlogo za uveljavljanje državne štipendije vložijo v mesecu avgustu, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. septembrom. Polnoletni dijaki vlogo oddajo sami. Mladoletni dijaki lahko prvo vlogo oddajo sami, poleg podpisa vlagatelja pa je potreben še podpis zakonitega zastopnika. Za mladoletne dijake lahko prvo vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo tudi starši oziroma zakoniti zastopniki na enotni vlogi za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Študenti naj prvo vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v mesecu septembru, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. oktobrom.

Več o štipendijah najdete TUKAJ.

Vir: www.gov.si – Ministrstvo za delo, družini, socialne zadeve in enake možnosti

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

Več iz istega kraja

Več iz istega kraja

prijavi se

prijavi se v svoj račun